Gazprom hoofdsponsor van Schalke 04
Nieuws

Achtergrond - 2 januari 2007

(2 januari 2007) Op nieuwjaarsdag is het sponsorcontract ingegaan van voetbalclub Schalke 04 met het Russische Gazprom. De komende vijf jaar siert het logo van het aardgasbedrijf de shirts van de blauw-witten uit Gelsenkirchen.

Het contract met Gazprom loopt tot medio 2012 en levert Schalke tussen de 80 en 125 miljoen euro op. Gazprom, het grootste aardgasbedrijf ter wereld, is omstreden vanwege zijn nauwe banden met de Russische politiek. Het bedrijf wordt grotendeels gecontroleerd door de Russische overheid, dat een meerderheidsbelang heeft. Gazprom fungeert dan ook niet zelden als machtsinstrument in president Poetins buitenlandse politiek. Onlangs nog was Gazprom in het nieuws toen Rusland dreigde de gasleveringen aan Wit-Rusland te staken. Het conflict werd kort voor de jaarwisseling bezworen. Eerder in 2006 staakte Rusland al korte tijd de gasleveringen aan de Oekraïne.   

Met het nieuwe sponsorcontract benadert Schalke het rijke Bayern München, dat van sponsor Deutsche Telekom jaarlijks 20 miljoen euro ontvangt. Schalke wil het geld vooral investeren in de versteviging van de financiële positie. De zevenvoudig kampioen kampt met ernstige schulden. Financieel directeur Josef Schnusenberg sprak afgelopen zomer nog van een schuld van 195 miljoen euro. Ondanks de miljoeneninvestering is van megatransfers dus voorlopig nog geen sprake. “We zullen het nu niet op de heupen krijgen en onmiddellijk de portemonnee trekken. Een terugval naar de tijd dat we massaal kapitaal in de transfermarkt strooiden zal er niet komen”, aldus Clemens Tönnies, voorzitter van Schalkes raad van commissarissen en de drijvende kracht achter het totstandkomen van de overeenkomst.

De nieuwe shirts zullen in een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Russische FK Zenit St. Petersburg, de club van de Nederlandse trainer Dick Advocaat, voor het eerst aan het publiek worden gepresenteerd. Zenit, dat de Russische president Vladimir Poetin tot een van zijn trouwe aanhangers mag rekenen, is voor driekwart in handen van Gazprom. Het is de bedoeling dat Schalke de komende jaren nauw met de club uit de voormalige hoofdstad van Rusland zal gaan samenwerken. Deze samenwerking behelst in eerste instantie de uitwisseling van kennis over de jeugdopleidingen van beide clubs en de bouw van een nieuw stadion in Sint Petersburg.

Vanuit het oogpunt van Schalke is het samenwerkingsverband echter vooral om marketingtechnische redenen interessant. “Momenteel zijn er ongeveer zes miljoen Schalke-fans”, beredeneert Tönnies. “Poetin heeft gezegd dat als het ons lukt om de samenwerking van de grond te krijgen, we er nog eens zes miljoen Russische fans bij krijgen.”

Vrees voor toestanden als bij het Engelse Chelsea, waar de kwistige Russische oliemiljardair Roman Abramovitsj de scepter voert, is volgens Schalke-voorzitter Gerd Rehberg ongegrond. “Gazprom is een sponsor en zal de vereniging niet overnemen” stelt Rehberg, die benadrukt dat het aardgasconcern geen invloed zal uitoefenen op het sportieve beleid van de club.

Gazprom wil met de sponsordeal grotere naamsbekendheid winnen in Duitsland en de rest van de Europese Unie. Momenteel bedraagt het aandeel van het Russische concern op de Europese markt 25 procent. Nieuwe EU-richtlijnen maken het mogelijk dit aandeel te verhogen. Een bijzondere rol bij de totstandkoming van het sponsorcontract was overigens weggelegd voor Gerhard Schröder. De voormalige bondskanselier legde de eerste contacten tussen Gazprom en Schalke. Schröder is behalve een persoonlijke vriend van Poetin, die de ondertekening van het contract tussen Gazprom en Schalke persoonlijk bijwoonde, ook voorzitter van de Raad van Toezicht van NEGP, het Russisch-Duitse consortium dat een gasleiding van Rusland naar Duitsland aanlegt. Dit consortium staat onder controle van Gazprom.

Die Welt
Fußball-Bundesliga: Auf Schalke rollt der Rubel

Heute
Gazprom wirbt auf Schalke-Trikots

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger