VS willen Duitse steun in de Irak-crisis
Nieuws

Achtergrond - 7 december 2006

Het Baker-rapport over de oorlog in Irak adviseert de Amerikaanse president George Bush om Duitsland in te schakelen bij gesprekken met Iran en Syrië. Duitsland ziet de rol van bemiddelaar wel zitten.

De Amerikaanse commissie van experts onder leiding van de oud-minister van buitenlandse zaken James Baker had negen maanden nodig, voor het gisteren met een adviesrapport naar buiten kwam. De commissie ried Bush aan zijn koers inzake Irak radicaal te wijzigen. Daarbij werd gesuggereerd om een internationale ondersteuningsgroep te formeren, waarvan niet alleen Irak en buurlanden als Iran en Syrië deel zouden moeten uitmaken, maar ook landen van de VN-veiligheidsraad als Duitsland, Japan en Zuid-Korea.

Washington heeft gesprekken met Iran en Syrië tot nu toe steeds uitgesloten, president Bush rekent beide landen tot ‘de as van het kwaad’. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Frank-Walter Steinmeier (SPD), dringt al langer aan op gesprekken met Iran en Syrië, in de hoop dat zij een bijdrage kunnen leveren aan de stabiliteit in de regio.

In een reactie op het rapport heeft de coördinator van de Amerikaans-Duitse betrekkingen, Karsten Voigt (SPD), Amerika de Duitse ondersteuning bij de gesprekken met Iran en Syrië toegezegd. Ook verzekerde Voigt de Amerikanen hulp bij de wederopbouw van Irak, wanneer het veilig genoeg zou zijn om daarmee te beginnen. Van militaire inmenging in de strijd in Irak is voorlopig echter geen sprake, aldus Voigt.

Duitse politici uitten in verschillende kranten hun kritiek op het huidige Irak-beleid van de VS. Eduard Lintner (CSU) en SPD-fractievoorzitter Peter Struck spraken in van grove inschattingsfouten van de Amerikaanse regering en waren blij met de verwachte koerswisseling. Voigt waarschuwde echter voor leedvermaak bij de Europeanen. Tegen het Handelsblatt zei hij dat Europa profijt heeft van een sterk Amerika, net als Amerika behoefte heeft aan een sterk Europa. Dat de Europese Unie nu verzwakt is door het mislukken van de Europese Grondwet en Amerika door de oorlog in Irak, is volgens Voigt geen rede tot vreugde.

Steinmeier vliegt vandaag voor een bliksembezoek naar Washington. Morgen zal hij uitvoerig spreken met zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice over het buitenlandse beleid van de Europese Unie. Dit met het oog op het EU-voorzitterschap, dat Duitsland in januari van Finland zal overnemen.

Lees hier het rapport van de commissie-Baker

Der Spiegel
Baker-Kommission will Deutschland für Irak-Initiative gewinnen

Die Welt
Deutschland will USA mit Kontakten nach Syrien und Iran helfen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger