Kofferbommen stellen politie voor een raadsel
nieuws

Achtergrond - 4 augustus 2006

(4 augustus 2006) De Duitse politie tast nog steeds in het duister over de vondst van twee koffers met explosieven op stations in Dortmund en Koblenz eerder deze week. Een mislukte terreuraanslag sluit justitie niet uit.

Was het een terreuraanslag of een actie van een individu? De Duitse justitie houdt nog steeds alle mogelijkheden open nadat maandag en dinsdag in Dortmund en Koblenz twee kofferbommen ontdekt werden, afkomstig uit regionale treinen. De explosieven bevonden zich in koffers en bestonden uit propaangasflessen en benzine. Duitse media berichten dat beide bommen waarschijnlijk op scherp stonden. Ontploffing had volgens de politie “enorme schade” kunnen veroorzaken. De verantwoordelijkheid voor de verijdelde aanslagen is niet opgeëist. 

Aanvankelijk gingen de meeste vermoedens van justitie uit naar een “verward individu” dat achter de kofferbommen zou zitten. Voor een terroristische aanslag zoals in Madrid (2004) of Londen (2005) bestonden geen aanwijzingen. Maar sinds gisteren houdt het Openbaar Ministerie die mogelijkheid weer open. In een van de koffers troffen rechercheurs een plastic tasje aan met daarop Arabisch schrift. Volgens de Süddeutsche Zeitung vermoedt het OM dat het tasje uit de Libanese hoofdstad Beiroet afkomstig is. Justitie houdt er echter ook rekening mee dat de dader(s) met het plastic tasje de autoriteiten op het verkeerde been proberen te zetten.

Afpersing van zou een motief voor de gepoogde aanslag kunnen zijn. Drie jaar geleden wilde een 64-jarige man de Deutsche Bank afpersen met een bom op het centraal station in Dresden. Een technisch mankement voorkwam dat het explosief afging. De man werd vorig jaar tot twaalf jaar cel veroordeeld.

In de politiek is een discussie losgebarsten over de veiligheid van de Duitse stations. De CDU/CSU riep om uitgebreide camerabewaking en toegangscontroles, zoals ook op vliegvelden gebruikelijk is. De SPD uitte zich terughoudender en waarschuwde voor een “overhaast en verhit” veiligheidsdebat. Volgens de sociaaldemocraten worden de grote stations al afdoende beveiligd. Ook de oppositie ziet voorlopig niets in verscherpte veiligheidsmaatregelen.

Suedeutsche.de
Bomben-Spur führt in den Nahen Osten   

FAZ.NET
Ruf nach mehr Videoüberwachung wird lauter

ZDF Heute
Offenbar Tüte aus Beirut in Bombenkoffer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger