CDU verdeeld over haar sociale gezicht
Nieuws

Achtergrond - 22 augustus 2006

(22 augustus 2006) De CDU debatteert vandaag over nieuwe grondbeginselen. Een richtingenstrijd binnen de partij en de gestaag dalende populariteit van de christendemocraten zetten de besprekingen onder druk.

De bijeenkomst over een nieuw partijprogramma (Grundsatzprogramm) moet de CDU klaarstomen voor uitdagingen van de 21ste eeuw.

Het partijcongres vandaag stond al langer gepland, maar kon voor de top van de partij niet op een beter moment komen. Aanhoudend slechte resultaten in de peilingen hebben de christendemocraten onzeker gemaakt. Ook de teleurstellend mager uitgevallen winst tijdens de verkiezingen van 2005 is niet vergeten. Snelle antwoorden zijn nodig.

Die moeten komen van een zevenkoppige commissie onder secretaris-generaal Ronald Pofalla. Samen met een team experts “ter grootte van een generale staf” (Frankfurter Allgemeine Zeitung) heeft Pofalla nagedacht over bijvoorbeeld de gevolgen van de vergrijzing, de globalisering en de toekomst van de onbetaalbaar geworden Duitse verzorgingsstaat. Hoog op de agenda staat de identiteit van de CDU. Critici in de eigen gelederen vinden dat de CDU in de grote coalitie met aartsrivaal de SPD geen duidelijk gezicht meer heeft. Zij zien zich in hun mening gesterkt door de slechte peilingen.

Maar welke kant de CDU op moet, daarover zijn de meningen sterk verdeeld. Moet de CDU socialer worden of kiest de partij onverkort de zijde van de markteconomie? Het debat over het sociale karakter van de christelijke partij is tijdens het zomerreces in alle hevigheid losgebarsten. Zo eiste minister-president Jürgen Rüttgers van Duitslands grootste deelstaat Noordrijn-Westfalen meer nadruk op de traditionele, christelijke solidariteit. Die is in zijn ogen steeds verder naar de achtergrond gedrukt ten gunste van de vrije markt-economie, iets wat de partij cruciale stemmen heeft gekost tijdens de vorige verkiezingen. Rüttgers staat niet alleen. Ook andere leidende christendemocraten mopperen over de “neoliberale ruk naar rechts” die de partij in hun ogen heeft gemaakt.

Rüttgers bracht grote beroering teweeg met zijn oproep dat de CDU afstand moest nemen van een aantal “levensleugens”, waaronder het idee dat hoge loonkosten en -belastingen de oorzaak zijn van de aanhoudende Duitse werkloosheid. Dit kwam hem te staan op felle kritiek. Volgens Peter Müller, minister-president van Saarland, is de CDU noch de partij van de vrije markt, noch die van kapitalisme of sociaaldemocratie. De CDU staat voor de soziale Marktwirschaft, aldus Müller.

Het is aan kanselier Angela Merkel (CDU) om in het nieuwe partijprogramma de balans te herstellen. In haar eerste openbare optreden na haar vakantie wees zij de verwijten van Rüttgers en de sociale vleugel van de partij van de hand. Tegelijkertijd kondigde zij aan in het komende debat ruimte te willen laten voor hun wensen.

Het partijprogramma, getiteld “Nieuwe rechtvaardigheid door meer vrijheid”, is het derde in de geschiedenis van de CDU. De eerdere programma's stammen uit 1976 en 1994. Het nieuwe programma moet volgend jaar klaar zijn.

Die Welt
Wofür steht die CDU?    

Spiegel Online
Die verirrte Union

ZDF Heute
CDU-Programmstreit verschärft

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger