Vergeten plekken: Het Ernst-Thälmann-Denkmal
Een imposant borstbeeld tussen verloederde coulissen

Achtergrond - 13 juli 2006

(13 juli 2006) Twintig jaar geleden was dit monument het visitekaartje van de DDR. Nu is het prestigieuze project met graffiti beklad. Maar met grimmige blik en gebalde vuist laat Ernst Thälmann zien dat het ware socialisme nooit ten onder gaat.

Tekst en foto's: Leonie van Nierop

Bijzonder aan dit monument is dat het niet alleen bestaat uit het borstbeeld, maar ook uit de 1332 nieuwbouwwoningen die tegelijk werden gebouwd. De vier enorme flats achter Thälmann dienen als visueel decor van het borstbeeld. Dit monument was in de DDR een belangrijk prestigeproject, waarmee de SED wilde laten zien dat ze niet alleen haar helden vereerde, maar ook zorg droeg voor de huisvesting van de DDR-bevolking.

De locatie van dit beeld is niet willekeurig gekozen. Door de Greifswalderstrasse werden veel hoge bezoekers uit het Oosten de stad ingereden. Nu staan de meeste vooroorlogse huizen in de straat op instorten en zit het beeld van Thälmann onder de grafitti.

Het Ernst Thälmann-park is het best met de tram bereikbaar: lijn M4 vanaf Alexanderplatz, uitstappen halte Greifswalder Strasse/Danziger Strasse.

Leonie van Nierop is medewerker van het Duitslandweb en verblijft momenteel in Berlijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger