Nieuwe verwikkelingen in zaak-El Masri
Nieuws

Achtergrond - 22 juni 2006

door de redactie

Dat de CIA bij de ontvoering van de Duitse Libanees betrokken was, betwijfelt haast niemand meer. Het is de mate waarin de vorige Duitse regering van kanselier Schröder (SPD) bij de affaire verstrikt is geraakt die de gemoederen bezighoudt. En het lijkt er steeds meer op dat de Duitse betrokkenheid groot was.

De Duitse Libanees werd eind 2003 door de CIA onvoerd en maandenlang in Afghanistan gevangen gehouden, mogelijk met medeweten van de Duitse geheime dienst BND. Op 31 mei 2004 kwam hij plotseling vrij. El Masris zaak is een van de meest besproken onderdelen van de onderzoeksopdracht van de parlementaire onderzoekscommissie die de de activiteiten van de BND in de strijd tegen terreur moet uitzoeken.  

Een verklaring van een medewerker van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken weerspreekt de officiële lezing dat het ministerie pas in juni 2004 van El Masris ontvoering op de hoogte was. Volgens de medewerker wist de Duitse ambassade in het Macedonische Skopje al begin 2004 van de ontvoering. Een in Macedonië woonachtige Duitser, volgens ingewijden de directeur van een telefoonmaatschappij, had de ambassade over het voorval getipt.

Een radiotechnicus van de BND in Skopje, Harald C., had al eerder een soortgelijke verklaring afgelegd. Ook de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Schily (SPD) wist al eerder van de affaire. Schily was op de dag van El Masris vrijlating ingelicht door de Amerikaanse ambassadeur. Volgens Schily waren de woorden 'Afghanistan' en 'ontvoering' daarbij echter niet gevallen. Hij had daarom gezwegen tegenover het kabinet.

De verwarring over wie wat wist en wanneer is koren op de molen van de oppositie. De Linkspartei hoonde dat de ontvoering van de Duitse Libanees in Skopje blijkbaar het gesprek van de dag was, maar dat alleen de Duitse regering het nieuws was ontgaan. De FDP wil de nieuwe getuige zo snel mogelijk voor de onderzoekscommissie laten verschijnen. De toenmalige Duitse ambassadeur in Skopje heeft ook een uitnodiging gekregen.

Het werk van de onderzoekscommissie wordt bemoeilijkt door het stilzwijgen van de Amerikanen. Ondanks herhaald Duits aandringen doet de Amerikaanse regering geen enkele mededeling over het voorval. Zo blijft voorlopig de vraag onbeantwoord waarom de Amerikanen El Masri überhaupt ontvoerden. Commentatoren vermoeden dat belastende informatie over de Duitse Libanees alleen van Duitse bronnen afkomstig kan zijn geweest.

Die Welt
Fall el-Masri wird immer dubioser 

Spiegel Online
Fall Khaled el-Masri: Zeuge in eigener Sache

Süddeutsche Zeitung
"Die Botschaft war früher informiert"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger