Hoogste schuld ooit voor begroting 2006
Nieuws

Achtergrond - 23 juni 2006

(23 juni 2006) De Duitse regering zal in 2006 de hoogste schulden ooit maken. Dat blijkt uit de begroting voor dit jaar. De Bondsdag beoordeelt vandaag het begrotingsvoorstel van het kabinet. Dit gebeurt met een half jaar vertraging vanwege de verkiezingen van vorig jaar.

Om de begroting voor 2006 kloppend te krijgen, moet de Duitse staat nieuwe schulden aangaan van 38,2 miljard euro. De uitgaven die de regering gepland heeft voor dit jaar bedragen 261,6 miljard euro. Duitsland heeft nog nooit zoveel schulden gemaakt. Omdat de investeringen niet hoger zullen zijn dan 23,2 miljard euro, is het de vraag of deze begroting wettelijk wel toelaatbaar is. In artikel 115 van de Duitse grondwet staat dat nieuwe schulden niet hoger mogen zijn dan het totale aantal investeringen.

Een uitzondering is volgens de grondwet alleen mogelijk als er sprake is van een "storing van het totale economische evenwicht". Dit is volgens minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD) het geval. Hij beargumenteert dit met de situatie waarin de Duitse arbeidsmarkt zich momenteel bevindt en met de financiering van het sociale stelsel. Met de huidige begroting zal Duitsland overigens ook niet aan de criteria van het Stabiliteitspact kunnen voldoen. Dit is het vijfde achtereenvolgende jaar dat Duitsland de 3 procentgrens overschrijdt.

Ongeveer de helft van de begroting, zo'n 120 miljard euro, zal door minister Franz Müntefering (SPD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden uitgegeven. Hij zal ruim 38 miljard euro investeren in de werkgelegenheid en heeft 77 miljard uitgetrokken voor de pensioenen. 

De oppositie maakte bezwaar tegen de hoge schulden, maar zal er niet veel tegen kunnen doen. Zij kan achteraf een bezwaar indienen, maar de kans is erg klein dat die wordt gehonoreerd. Slechts één keer heeft het Bundesverfassungsgericht, de hoogste Duitse rechtsinstantie, een begroting afgekeurd. Dat ging om die van 1981, maar het oordeel kwam pas in 1989, toen de begroting allang geschiedenis was. Overigens beriep Steinbrücks voorganger Hans Eichel (SPD) zich de afgelopen jaren ook een paar keer op de uitzonderingsregel.

Steinbrücks begroting treedt op 1 juli in kracht. De begroting voor 2007 zal het kabinet een week later klaar hebben.

ZDF Heute.de
Haushaltsberatungen in letzter Runde

Die Welt
Bundestag verabschiedet Haushalt für Arbeit und Soziales

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger