Museum voor moderne literatuur geopend
Nieuws

Achtergrond - 7 juni 2006

(7 juni 2006) Een nieuw museum voor moderne Duitse literatuur opende gisteren zijn deuren in het Baden- Württembergse Marbach. De collectie van het museum is zonder meer uniek. Zo valt er het originele manuscript van Kafka’s ‘Het proces’ te bewonderen.

De meer dan 1300 romans, brieven, documenten, fotoalbums en zeldzame curiosa die in het Literaturmuseum der Moderne (kort: LiMo) zijn tentoongesteld, geven een intieme inkijk in het “hart van de Duitse literatuur” van de 20e en 21e eeuw, zoals bondspresident Horst Köhler (CDU) zei tijdens de openingsplechtigheid. Hij noemde het museum “een schatkamer” en “een tempel van geest en schrift”. Het LiMo-gebouw met de kenmerkende zuilen is speciaal voor het museum ontworpen door de beroemde Britse architect David Chipperfield. Kosten: twaalf miljoen euro.

Naast Franz Kafka’s waardevolle manuscript zijn in het nieuwe museum in Marbach, de geboorteplaats van dichter Friedrich Schiller, verschillende rariteiten van Duitslands bekendste dichters en denkers te bewonderen. De nobelprijsoorkonde van Herman Hesse bijvoorbeeld, het dodenmasker van Friedich Nietsche en een röntgenfoto van het hoofd van Erich Kästner. Ook beschikt het Marbacher literatuurmuseum over het manuscript van Alfred Döblins wereldberoemde roman ‘Berlin Alexanderplatz’.

Voor zijn uitgebreide collectie put het museum uit het Marbacher literatuurarchief, een van de belangrijkste van zijn soort ter wereld. Het archief waakt over meer de nalatenschappen van meer dan 1200 schrijvers en beschikt over 750 duizend boeken en 200 duizend voorwerpen. Niet voor niets noemt het nieuwe museum zich “uniek in de wereld”. In Marbach is ook het Schiller-museum gevestigd.

Het literatuurmuseum heeft zich moeite getroost jongeren aan te spreken. Zo zijn er voor leerlingen verschillende rondleidingen uitgestippeld. Maar makkelijk is het museum allerminst. Dat is ook niet de bedoeling. Het LiMo kiest niet zozeer voor gelikte multimediapresentaties, decors en lichteffecten als wel voor inhoud en de kracht van het origineel. Of, zoals bondspresident Köhler het samenvatte: “Hoe meer je weet, des te meer je ziet. Cultuur is geen goedkope aanbieding of een voordeelpakket.”

Handelsblatt.de
Köhler eröffnet Literaturmuseum der Moderne

Spiegel Online
Spurensuche auf Kaugummipapier

ZDF Heute
Ein Schatzhaus der Wörter

Site van het LiMo en het literatuurarchief

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger