Brits geld moet Märklin redden
Nieuws

Achtergrond - 26 april 2006

(26 april 2006) Verkoop aan een Britse investeerder moet de kwakkelende modeltreintjesbouwer Märklin redden. Maar de deal staat op losse schroeven. Drie mede-eigenaars van het Duitse familiebedrijf willen niet meewerken.

De ondernemingsraad van Märklin heeft in een brandbrief de drie tegenstribbelende eigenaars opgeroepen de verkoop van het oer-Duitse bedrijf aan de investeerder Kingsbridge Capital uit Londen niet langer te blokkeren. Hun weigering op de deal in te gaan zet volgens de raad het voortbestaan van het bedrijf op het spel. De beroemde treintjesbouwer heeft een schuld van bijna 50 miljoen euro. “Het aanbod van een kapitaalkrachtige investeerder mogen we niet afslaan”, schreef de ondernemingsraad.

Dwarsliggers zijn drie nazaten van de oprichter Theodor Friedrich Wilhelm Märklin: Claudius Märklin (62), Peter Märklin (47) en Dieter Stradinger (45).  Waarom de drie hun goedkeuring aan de transactie onthouden, is onduidelijk. Ze weigeren met hun standpunten in de openbaarheid te treden. De negentien andere eigenaren van het familiebedrijf hebben wél voor de verkoop gestemd. De aandelen van Märklin mogen echter alleen met toestemming van alle eigenaars aan derden worden verkocht.

Märklin, nog steeds wereldmarktleider in modeltreinen, kampt al jaren met dalende omzet. Die bedroeg in 2005 123 miljoen euro, ongeveer veertig miljoen minder dan twee jaar daarvoor. Door de aanhoudende malaise zag Märklin zich vorig jaar gedwongen 342 van de in totaal bijna tweeduizend werknemers te ontslaan.

Naast concurrentie van Aziatische bedrijven, die met goedkope imitaties op de markt komen, spelen hoge productiekosten in haar drie Duitse vestigingen het bedrijf parten. Met name jongere consumenten blijken steeds minder bereid honderden euro’s uit te geven voor de handgemaakte, metalen Märklin-locomotieven. Het bedrijf heeft een deel van de productie inmiddels naar Hongarije verplaatst, maar is vastbesloten het leeuwendeel van de fabricage in Duitsland te blijven doen.

De ondernemingsraad heeft van Kingsbrigde Capital tot vandaag de tijd gekregen om de dwarsliggende eigenaars te overreden. Anders dreigt de investeerder op zijn huidige aanbod terug te komen.

Spiegel Online
Märklin-Mitarbeiter bitten um Firmen-Verkauf

Handelsblatt.com
Finanzinvestor setzt Märklin unter Druck

Hamburger Abendblatt.de
Neuer Dampf oder Endstation? Das Ringen um Märklin

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger