WASG-leden willen fusie met Linkspartei.PDS
Nieuws

Achtergrond - 3 april 2006

(3 april 2006) Een grote meerderheid van de WASG-leden heeft zaterdag voor een fusie met de Linkspartei.PDS gestemd. Hiermee is de weg voor een nieuwe linkse partij in Duitsland vrij. De deelstaten Berlijn en Mecklenburg-Vorpommern liggen echter nog dwars.

Met 78,3 procent van de stemmen hebben de leden van de Wahlalternative Arbeit und Soziale Gerechtigkeit, kort: WASG, voor het samengaan met Die Linkspartei.PDS gestemd. De uitslag is het resultaat van een referendum dat enkele weken geleden begon. Daarmee kunnen de partijvoorzitters van WASG en Die Linkspartei.PDS Klaus Ernst en Lothar Bisky doorgaan op de ingeslagen fusie-weg. De samenwerking moet uitmonden in een nieuwe linkse partij, die waarschijnlijk Die Linke gaat heten. Momenteel vormen beide partijen een lijstverbinding.

Probleem vormen echter de deelstaten Berlijn en Mecklenburg-Vorpommern. De WASG-afdelingen willen daar niet samenwerken met Die Linkspartei.PDS maar bij de deelstaatverkiezingen als concurrent van de landelijke fusiepartner optreden. Dat zou het samengaan van de partijen op landelijk niveau in gevaar kunnen brengen. Volgens de regels van de Bondsdag mag een fractie in het parlement alleen bestaan uit leden van partijen die elkaar op deelstaatniveau niet beconcurreren.

Omdat Die Linkspartei genoeg zetels heeft om ook zonder de WASG in het parlement te mogen blijven, loopt de huidige fractie in de Bondsdag geen gevaar. Voor het imago van WASG en Linkspartei is het geruzie echter zeer schadelijk. De partijleiding van de WASG wil dan ook voorkomen dat de deelstaatafdelingen hun eigen gang gaan. Met de uitslag van dit referendum in de hand zal dat makkelijker gaan.

Op het partijcongres op 22 april zal de WASG-leiding proberen Berlijn en Mecklenburg-Vorpommern weer in het gareel te krijgen. Het is echter ook mogelijk dat beide afdelingen uit de partij stappen en zelfstandig verder gaan, hetzij vrijwillig, hetzij omdat de partijleiding hen eruit zet.

De WASG werd opgericht als links alternatief tegen het beleid van toenmalige SPD-kanselier Gerhard Schröder. Bij de Bondsdagverkiezingen van vorig jaar ging de partij een lijstverbinding aan met de PDS onder de naam Die Linkspartei.PDS. Samen wonnen ze toen 8,7 procent van de stemmen en daarmee werd Die Linkspartei.PDS in één keer de vierde partij van Duitsland.

ZDF Heute.de
WASG für Vereinigung mit Linkspartei

FAZ.NET
WASG-Mitglieder sagen „Ja” zur Linkspartei

Spiegel Online
Mehrheit der WASG-Mitglieder stützt Fusionspläne

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger