Die Linke lonkt naar SPD-leden
Nieuws

Achtergrond - 18 juni 2007

(18 juni 2007) De fusie van Die Linkspartei en de WASG is een feit. Daarmee wordt de Duitse politiek voor het eerst sinds 25 jaar geconfronteerd met een nieuwe landelijke partij: Die Linke. Op het partijcongres afgelopen weekend spraken de socialisten de ambitie uit vaste voet aan de grond te krijgen in het Westen.

“Vrijheid en socialisme, vrijheid dóór socialisme”, scandeert de vers gekozen partijvoorzitter Oskar Lafontaine ten overstaan van het partijcongres. Zijn partij, Die Linke, zal zich vooral afzetten tegen de sociaaldemocratische SPD – de partij waarvan hij ook al eens voorzitter was. Ontevreden over de partijkoers onder toenmalige bondskanselier Schröder, sloot hij zich in 2005 aan bij de protestpartij WASG. Die partij is afgelopen weekend officieel gefuseerd met de Oost-Duitse Linkspartei, voorheen PDS.

Die Linke afficheert zich nu als de ware sociaaldemocratische partij van Duitsland en lonkt openlijk naar ontevreden SPD’ers. “Wíj zijn de partij van het sociale model”, aldus Lafontaine, die met name de uitkeringskortingen van de Harz IV-wetgeving hekelt - een belangrijk onderdeel van Schröders sociale hervormingen. Tijdens het oprichtingscongres wordt een enquête aangehaald, waaruit blijkt dat 9 procent van de SPD-leden denkt over een overstap naar Die Linke. “Dat zijn vijftigduizend potentiële nieuwe leden voor ons”, aldus een gedelegeerde. “De deur naar de SPD staat wagenwijd open.”

Die toestroom van nieuwe leden is noodzakelijk voor Die Linke om definitief toe te kunnen treden tot het partijen-establishment in de Duitse politiek. De PDS is als opvolger van de communistische SED een gevestigde partij in het Oosten van Duitsland, maar kon nooit op veel aanhang rekenen in het Westen.

Daarvoor moet de fusie met de WASG nu zorgen. Die Linke wil zijn ledenaantal in de westelijke deelstaten vóór begin 2009 verdubbelen tot dertigduizend. In dat jaar vinden de volgende Bondsdagverkiezingen plaats. De eerste tekenen zijn hoopvol; bij de deelstaatverkiezingen in Bremen afgelopen mei was de partij, die vanuit niets 8,4 procent van de stemmen haalde, de grote winnaar.

De ongeveer achthonderd gedelegeerden hebben, met slechts één tegenstem en twee onthoudingen, de fusie praktisch unaniem toegestemd. Naast Lafontaine is ook Lothar Bisky tot voorzitter gekozen. De fractievoorzitter van de nieuwe partij, Gregor Gysi, presenteerde de fusie als de “werkelijke vereniging” van Duitsland – deze keer namelijk noch als “toetreding”, noch als “inlijving”.

FAZ.NET
Die Linke will sich im Westen etablieren
PDS - mit Lafontaine

Spiegel Online
Kraftakt gegen die SPD

Die Welt.de
Rot-Rot ist nur noch eine Frage der Zeit

Sueddeutsche.de
"Hemmungslose Demagogie"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger