PDS en WASG verkiezingen in als Die Linkspartei
Nieuws

Achtergrond - 18 juli 2005

(18 juli 2005) De PDS en WASG zullen onder de naam Die Linkspartei deelnemen aan de Bondsdagverkiezingen, die op 18 september worden gehouden. Dit werd gisteren besloten op het PDS-partijcongres met een meerderheid van driekwart van de stemmen

Met dit besluit komt een einde aan het debat binnen het nieuwe linkse verbond over de gezamenlijke naam. De leden van de WASG zullen zich in september verkiesbaar stellen op de lijst van de PDS, de opvolger van de communistische SED. Na de verkiezingen zullen de partijen een definitief besluit nemen over een fusie. 

De WASG weigerde onder de naam PDS aan de landelijke verkiezingen deel te nemen uit angst dat het DDR-imago van de Oost-Duitse partij kiezers af zou schrikken. Op bondsniveau heet het verbond nu Die Linkspartei, afgekort Die Linke. Op deelstaatniveau mogen de regionale afdelingen zelf besluiten of ze met de toevoeging PDS de verkiezingen in willen gaan.

Lothar Bisky, partijvoorzitter van de PDS, verklaarde tevreden te zijn met het gesloten compromis, dat de verdere versplintering van links in Duitsland tegen zou gaan.

Gregor Gysi, PDS-lijsttrekker in Berlijn, reageerde tijdens het partijcongres heftig op de “blinde haat” die de SPD zou verspreiden tegen WASG-lijsttrekker en voormalig SPD-voorzitter Oskar Lafontaine. Gysi waarschuwde dat zijn nieuwe partij de SPD “vanuit linkse hoek onder druk zal gaan zetten”.

Het PDS-bestuur heeft afgelopen zaterdag een concept-verkiezingsprogramma opgesteld dat in augustus in het partijcongres in stemming zal worden gebracht. Kortere arbeidstijden, een belastingsverhoging voor vermogende burgers en sociale zekerheid voor iedere burger zijn speerpunten waarmee de partij de verkiezingen in zal gaan.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger