FDP wil alleen met CDU/CSU regeren
Nieuws
Achtergrond - 12 september 2005
(12 september 2005) De FDP wil alleen in een regering met de CDU/CSU. Op het liberale partijcongres gisteren in Berlijn liet partijleider Westerwelle weten dat de FDP aan geen enkele andere mogelijke coalitie, zoals met SPD en Die Grünen, zal deelnemen. De liberalen riepen de kiezers op met hun tweede stem op de FDP te stemmen.
Voor de FDP is een zwart-gele coalitie van CDU/CSU en FDP de enige optie die "echt een nieuw begin mogelijk maakt". Een coalitie met SPD en Die Grünen, waarover in de SPD zou worden gespeculeerd, behoort voor Westerwelle niet tot de mogelijkheden. "We willen deze rood-groene failliete regering wegstemmen", aldus de FDP-partijleider voor ruim zeshonderd afgevaardigden. Westerwelle waarschuwde bovendien voor een zogenoemde grote coalitie van CDU en SPD, die alleen maar "stilstand" zou betekenen.
De FDP riep de Duitse kiezers op met de tweede stem voor de liberale partij te kiezen. De FDP heeft als kleine partij weinig kans dat via de eerste stem veel liberale kandidaten direct in het parlement gekozen worden. Met de tweede stem hoopt de partij toch voldoende zetels in de Bondsdag te krijgen om met de CDU/CSU te kunnen regeren. Deze tweede stem bepaalt het aantal zetels voor een partij in de Bondsdag, met de eerste stem kiest men een kandidaat voor het parlement.
Westerwelle noemde een netto-ontlasting voor de bevolking en speciaal voor gezinnen een voorwaarde om deel te nemen aan een mogelijke regering met de CDU/CSU. Ook wil de FDP geen verhoging van de BTW, hetgeen de CDU wel voorstaat.
Westerwelle stelde gisteren Wolfgang Gerhardt voor als "de volgende minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland". Over zijn eigen positie na de verkiezingen deed de partijleider geen uitspraken. Hij geldt als kandidaat voor het ministerschap van Justitie, maar als de FDP de verkiezingen verliest, is het de vraag of hij partijleider blijft.
Ondertussen wordt ook binnen de FDP de kritiek op Paul Kirchhof, de CDU-kandidaat voor het ministerschap van Financiën, steeds luider. Erevoorzitter Otto Graf Lambsdorff noemde zijn benoeming "een risico dat mogelijk groter was dan het nut". Vice-voorzitter Rainer Brüderle ziet de door Kirchhof losgemaakte discussie over de belastingen een oorzaak voor het verlies van CDU en FDP in de peilingen. De FDP staat in de laatste peilingen op 6,5 procent van de stemmen.
Reacties
Geen reacties aanwezig