Merkel wijst grote coalitie af
Nieuws

Achtergrond - 13 september 2005

(13 september 2005) Kanselierskandidaat Angela Merkel (CDU/CSU) heeft de mogelijkheid van een grote coalitie met de SPD afgewezen. Dat deed ze gisteravond tijdens een discussieprogramma tussen de belangrijkste lijsttrekkers op de ARD. Haar partij wil na de komende verkiezingen een regering vormen met de liberale FDP. Op zijn beurt noemde bondskanselier Schröder (SPD) de voortzetting van de rood-groene regering als doel van de verkiezingen.

“Er zal geen grote coalitie komen”, zo verklaarde Merkel desgevraagd. Die uitspraak kwam onverwacht, aangezien haar voorkeurscoalitie geen meerderheid meer heeft in de peilingen. Sterker, CDU/CSU moet de laatste weken steeds meer terrein prijsgeven aan de SPD. Als die trend doorzet tot de verkiezingen, dan is een regering van CDU/CSU en SPD de enige mogelijke meerderheidscoalitie.

Merkel beschuldigde Schröder ervan een voor een bondskanselier “onwaardige polemiek” te voeren en onnodig angst te zaaien onder de bevolking. Duitsland bezit enorme kansen, aldus de kanselierskandidaat, “en daarom zaai ik geen angst, maar wijs ik de mensen de juiste weg”.

Schröder repliceerde de aantijgingen door erop te wijzen dat de verkiezingsstrijd weliswaar “een tijd van op de spits gedreven argumentaties is, maar niet per se beledigend hoort te zijn”. Hij sprak daarnaast openlijk de hoop uit na de verkiezingen met Die Grünen te kunnen doorregeren. De mensen zullen volgens Schröder uiteindelijk tegen zichzelf zeggen: “Die hebben bewezen dat ze het kunnen.”

Gregor Gysi, lijsttrekker van Die Linkspartei, deed verschillende toenaderingspogingen tot Schröder, die daar evenwel niet op inging. Op dit moment hebben SPD, Die Grünen en Die Linkspartei samen een meerderheid in de peilingen. De SPD heeft een regeringscoalitie met Die Linkspartei echter al bij voorbaat uitgesloten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger