Merkel volgt diplomatieke koers Schröder
Nieuws

Achtergrond - 16 augustus 2005

(16 augustus 2005) Kanselierskandidaat Angela Merkel (CDU/CSU) heeft gisteren verklaard een militaire oplossing in de Iran-crisis uit te sluiten. Hiermee reageerde zij op uitspraken van bondskanselier Schröder (SPD), die afgelopen zondag pleitte voor een diplomatieke aanpak.

Opmerkingen van de Amerikaanse president Bush waren andermaal aanleiding voor een politieke discussie in Duitsland. In een interview met de Israëlische televisie verklaarde Bush, een militaire oplossing in de Iran-crisis, niet uit te sluiten. De hervatting van het Iraanse atoomprogramma stuitte de afgelopen weken op felle kritiek. Schröder reageerde gisteren op de uitspraken van Bush, tijdens het officiële begin van de SPD-verkiezingscampagne in Hannover: “Ik acht een militaire optie zeer gevaarlijk. Daarom kan ik met zekerheid uitsluiten dat een Bondsregering onder mijn leiding daaraan zal deelnemen”.

Schröder kreeg veel kritiek te verduren voor zijn uitspraken over de crisis in Iran. Volker Kauder, secretaris-generaal van de CDU, en de FDP verweten Schröder zijn categorische afkeer tegen een militaire oplossing als goedkoop verkiezingsthema te gebruiken. In 2002 was Schröders afkeer tegen militair ingrijpen in Irak een belangrijke reden voor het winnen van de verkiezingen. Verweer op Kauder’s aantijgingen kwam van Thomas Steg, plaatsvervangend woordvoerder van de regering: “Thema’s die in de verkiezingsstrijd aangesneden worden, heeft men niet voor het uitkiezen”.

Angela Merkel sloot zich gisteren aan bij de uitspraken van de Bondsregering en verklaarde dat “het conflict met diplomatieke middelen opgelost dient te worden”. Merkel pleitte voor een Europese diplomatieke alliantie van Engeland, Frankrijk en Duitsland (de zogenoemde EU-3) met ondersteuning van de VS. De opmerking dat Schröder in 2002 de kwestie Irak op soortgelijke wijze tot verkiezingsthema maakte, deed Merkel niets: “De geschiedenis herhaalt zich niet. En wanneer dat wel gebeurt: alleen als klucht”.

Klaus Uwe Benneter (SPD) reageerde fel op Merkel’s uitlatingen: “Mevrouw Merkel wil de aandacht afleiden van het feit dat zij drie jaar geleden nog Amerikaanse hielen likte en aanbood om Duitse soldaten naar Irak te sturen”.

Gisteren, tijdens haar verkiezingscampagne in Wittenberg, uitte Merkel de wens om de discussie over de verkiezingsthema’s, zakelijk te houden.

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier 

Die Welt
Schröder und Merkel sagen Nein zum militärischen Eingreifen im Iran

FAZ.NET
Merkel sucht die Sachlichkeit

Spiegel Online
Merkel schwenkt auf Schröders Kurs ein

Handelsblatt.com
Iran: Schröder und Merkel setzen auf Diplomatie 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger