Grote coalitie dichterbij
Nieuws

Achtergrond - 26 september 2005

(26 september 2005) De CDU/CSU en SPD hervatten de onderhandelingen over de vorming van een grote coalitie. Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft zondag in een interview met televisiezender ARD verklaard “er alles voor te doen om een grote coalitie tot stand te brengen”. Schröder maakte geen expliciete aanspraak meer op het kanselierschap en verklaarde dat het “eerst duidelijk moet zijn dát de partijen zich zullen verenigen”. De CDU/CSU blijft vasthouden aan de vorming van een grote coalitie onder leiding van Angela Merkel.

De sociaal-democraten hebben verklaard zich nog steeds achter Gerhard Schröder te scharen. Een deel van de partij pleit volgens de Süddeutsche Zeitung voor de zogenoemde ‘Israëlische oplossing’ van een kanselierswissel. Dat zou betekenen dat Schröder de eerste anderhalf jaar bondskanselier zou worden, waarna Merkel het roer zou overnemen. Michael Müller, plaatsvervangend fractievoorzitter van de SPD, verklaarde dat Schröder nog steeds “dé man is van de SPD”. Hij bekritiseerde de houding van de CDU/CSU bij de oriënterende gesprekken van vorige week: “Het moet niet alleen om macht gaan, maar ook om inhoud. Voor Merkel lijkt het belangrijker om alleen over het kanseliersvraagstuk te debatteren”.

De CDU/CSU wijst het plan voor een kanselierswissel af en houdt vast aan een grote coalitie onder leiding van Angela Merkel. Peter Müller (CDU), minister-president van Saarland, bevestigde in dagblad Die Welt dat Merkel de volledige periode zal gaan regeren: “gewisseld wordt alleen op de dansvloer en voor mijn part in het nationale voetbalelftal. In de politiek valt een dergelijk idee niet serieus te nemen”. Günter Beckstein (CSU), minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat Beieren, verklaarde “niet uit te sluiten dat Edmund Stoiber nog bondskanselier van een grote coalitie zou kunnen worden”.

Wolgang Schäuble, plaatsvervangend fractievoorzitter van de CDU/CSU, sprak zijn vertrouwen uit in het slagen van de komende kabinetsformatie: “Ik ben vol vertrouwen dat de formatie in oktober zal slagen. We zeggen niet uit dat meneer Schröder geen vice-kanselier mag worden.”

Vorige week werd duidelijk dat een coalitievorming tussen de CDU/CSU, FDP en Die Grünen definitief van de baan is. Volgens Jürgen Trittin (Die Grünen) heeft Angela Merkel alleen met zijn partij gesproken “Om haar uitgangspositie bij het ‘kanselierspoker’, de vraag wie kanselier zal worden in een grote coalitie, te verbeteren”.

De coalitievorming is vandaag het belangrijkste thema bij de vergaderingen van de partijtop van de SPD en CDU in Berlijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger