Leipziger Buchmesse trekt bezoekersrecord
Nieuws

Achtergrond - 20 maart 2006

(20 maart 2006) Duitslands op één na grootste boekenbeurs, de Leipziger Buchmesse, sloot gisteren af met een record aantal bezoekers. Meer dan op de grootste boekenbeurs in Frankfurt, die vooral op handel is gericht, staat in Leipzig het lezerspubliek centraal. De Verein Deutsche Sprache (VDS) verkocht op de beurs Duitse woorden om de Duitse taal te promoten.

De Leipziger Buchmesse geldt als publieksvriendelijk. Met 126 duizend bezoekers trok de vierdaagse beurs 17 procent meer mensen dan vorig jaar. Het populairst waren het stripboekforum en 'Leipzig liest' (Leipzig leest), waar Duitse en niet-Duitse schrijvers, onder wie Bret Easton Ellis, uit eigen werk voorlazen. In totaal 2162 uitgeverijen uit 36 landen werden vooral door schoolklassen en families met kinderen bezocht.

De bezoekers konden bij de stand van de Verein Deutsche Sprache (VDS) voor vijf euro een woord 'adopteren'. Uit een verzameling van 350 duizend woorden had de VDS er driehonderd meegenomen naar Leipzig, inclusief de bijbehorende oorkondes en speldjes waarp de woorden vermeld stonden. Bezoekers die een woord adopteerden worden geacht het zo veel mogelijk te gebruiken en het zo voor uitsterven te behoeden.

De VDS is deze actie om het Duitse taalgebruik te promoten begonnen op 21 februari, de internationale dag van de moedertaal. Bekende Duitsers als nieuwslezer Ulrich Wickert ('Freiheit' - vrijheid) en actrice Iris Berben ('Silberhochzeit' - zilveren bruiloft) maar ook de stad Weimar ('Kulturhauptstadt - cultuurhoofdstad, hetgeen de stad in 1999 was) steunen de actie.

Eén van de hoogtepunten van de beurs was de uitreiking van de Prijs van de Leipziger Buchmesse. In de categorie fictie kreeg Ilja Trojanow voor 'Der Weltensammler' de prijs, in de categorie non-fictie Franz Schuh voor 'Schwere Vorwürfe, schmutzige Wäsche' en in de categorie vertalingen Ragni Maria Gschwend voor de vertaling van Antonio Moresco's 'Aufbrüche'. Ook het luisterboek kreeg speciale aandacht in Leipzig. Voor de derde keer werd een hoorspel-wedstrijd georganiseerd en Tatort-acteurs Sabine Postel en Andrea Sawatski lazen voor tijdens de luisterboeknachten.

ZDF Heute.de
Furioses Leipziger Bücher-Finale

Spiegel Online
Manga-Mädchen und champagnerleichtes Bier

FAZ.NET
Am Anfang war das Wort, nicht die Zahl

Berliner Zeitung
Der Pate und sein Ömmel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger