Recordaantal bezoekers op Leipziger Buchmesse
Nieuwsflash

Achtergrond - 29 maart 2004

(29 maart 2004) Gisteren kwam er een eind aan de vierdaagse Leipziger Buchmesse. De boekenbeurs was een groot succes; maarliefst 102 duizend mensen bezochten de beurs. Daarmee is er een nieuw bezoekersrecord gevestigd en de magische grens van 100 duizend bezoekers ruimschoots overschreden.

Nieuwsflash

Het succes had echter wel een keerzijde. Het was door het hoge bezoekersaantal dermate druk, dat er alleen maar langs de verschillende standjes geschuifeld kon worden. Daarom is er al een verandering in de opstelling in de beurshal aangekondigd voor volgend jaar. Het moet een einde maken aan het gedrang.

Enkele van Duitslands meest bekende auteurs waren op de Buchmesse aanwezig: Christa Wolf, Christoph Hein en Rolf Hochhuth namen deel aan lezingen. Het was daar wederom zo druk, dat sommige fans zich op de vloer moesten posteren.

Aan de tieners werd ook gedacht. Een speciaal Comic-Forum was ingeruimd om de fans van strips tegemoet te komen. De maker van 'The Simpsons' Bill Morrison en de Manga-beroemdheid Akira Toriyama, die de openbaarheid zoveel mogelijk mijdt, waren op de beurs aanwezig.

Opvallend veel aandacht was er voor auteurs uit de nieuwe EU-lidstaten. De openingslezing werd gehouden door de Tsjech Jirí Grusa, de Bosniër Dzevad Karahasan kreeg de Buchpreis zur Europäischen Verständigung. Daarnaast waren er ook auteurs uit landen als Malta en Cyprus.

In Nederland is de Leipziger Buchmesse bij lange na niet zo bekend als die van Frankfurt in het najaar. Toch waarderen de insiders de boekenbeurs van Leipzig meer dan die van de grote broer aan de Main. "Frankfurt is de businessbeurs, het verplichte nummer, vanwege de handel in licenties. Leipzig is de kür, het vrije nummer, de literaire beurs", aldus de woordvoerster van uitgeverij Diogenes Ruth Geiger.

Heute
Leipzig: Buchmesse endet mit Besucherrekord

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Durchgehend geöffnet

Buchmesse endet mit Besucherrekord

Neues Deutschland
Sättigend? Geschwätzige Bücher

Nur ein Spiel

Ostsee Zeitung
Leipziger Frühlingsfest der Bücher braucht mehr Luft

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger