Duitsland mikt op top-Spelen
Nieuws

Achtergrond - 10 februari 2006

(10 februari 2006) Duitsland koestert hoge verwachtingen van de Winterspelen in Turijn. Het land mikt op minimaal de tweede plaats in het medailleklassement. Een recordaantal van 161 Duitse atleten moet dat voor elkaar krijgen.

Of Duitsland de uitslag van de vorige Spelen in Salt Lake City in 2002 kan evenaren, achten commentatoren onzeker. Maar een topjaar moet het zeker worden. In Salt Lake City boekten de Duitsers een ongekend succes: 36 medailles, waarvan twaalf gouden. Ter vergelijking: Nederland sleepte in Salt Lake City acht medailles in de wacht: drie keer goud, vijf keer zilver. Duitsland moest in de medaillespiegel alleen uiteindelijke winnaar Noorwegen voor zich dulden. Dit jaar zet de Bondsrepubliek opnieuw hoog in: de tweede plek in het eindklassement, tussen de 24 en 29 medailles. Sinds de vereniging in 1989 eindigde Duitsland steeds in de top drie van het medailleklassement.

Kanshebbers kent de Duitse afvaardiging genoeg, nog nooit zijn zoveel sporters naar de Winterspelen afgereisd. Het land is sterk vertegenwoordigd op verschillende disciplines: de biatlon bijvoorbeeld, maar ook rodelen, langlaufen en schaatsen. De Duitse vlaggendraagster en tweevoudig Olympisch kampioene Kati Wilhelm wil op haar onderdeel de biatlon opnieuw goud in de wacht slepen. Biatlon is in Duitsland bijzonder populair, de sport heeft ongeveer dezelfde status als schaatsen in Nederland.

Tot de andere Duitse favorieten voor een gouden plak behoren rodelaars Georg Hackl, Silke Kraushaar en Sylke Otto. Duitse media hopen dat de bekende langlaufer Tobias Angerer goed blijkt voor drie keer goud. Schaatssters Claudia Pechstein en Anni Friesinger mikken maar liefst op vier, respectievelijk vijf medailles.

De Duitse equipe moest inmiddels wel een tegenslag incasseren. De Duitse langlaufster en olympisch kampioene Evi Sachenbacher-Stehle is vijf dagen uitgesloten van deelname aan het Olympisch toernooi. Een bloedproef wees bij de langlaufster een te hoge hemoglobinewaarde uit, mogelijk een aanwijzing voor doping met het verboden middel epo.

Sachenbacher-Stehle geldt als belangrijke favoriet bij het langlaufen. Door de schorsing mist de atlete de dubbele achtervolging over vijftien kilometer, aankomende zondag in het plaatsje Pragelato. Meer dan de tijdelijke schorsing hoeft zij voorlopig niet te vrezen. Pas als een epo-test gebruik van doping aantoont, kan zij een reglementaire straf krijgen. Volgens de Duitse skibond is er niets aan de hand, de langlaufster zou van zichzelf een hoge hemoglobinewaarde hebben. Dat had de bond al voor begin van de Spelen doorgegeven. In totaal zijn na bloedproeven acht atleten uit verschillende landen tijdelijk van deelname uitgesloten.

Spiegel Online
Deutsches Team will 24 Medaillen holen
Weltverband sperrt Langläuferin Sachenbacher

ZDF Heute
Im Zeichen der fünf Ringe

Stern.de
Kati trägt die Fahne

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger