Berlijn wil geld zien van de FIFA
Nieuws

Achtergrond - 17 januari 2006

(17 januari 2006) Berlijn is boos op wereldvoetbalbond FIFA. Vorige week zette de bond plotseling een streep door het openingsgala in de hoofdstad. Berlijn eist nu een schadevergoeding.

door de redactie

De afgelasting van het WK-openingsgala in het Olympisch stadion is een forse tegenvaller voor de Duitse WK-organisatie. Voorbereidingen voor het feest in Berlijn, dat gepland stond voor 7 juni, waren al begonnen. Het organisatiecomité wilde groots uitpakken. Naast de komst van voetballegenden Diego Maradona en Pelé zouden er optredens zijn van internationaal bekende artiesten. Kaartjes kostten tussen de 100 en 750 euro, voor het gala was 25 miljoen begroot.

Berlijn is verontwaardigd vanwege de late afzegging. De stad overweegt een schadevergoeding te eisen van de voetbalbond. Het zou gaan om ongeveer de helft van de geraamde begroting, 11 miljoen euro. Duitse media verwijten de FIFA dat het haar alleen om geld draait, het imago van Duitsland zou de bond koud laten. Buitenlandse kranten hebben het nieuws ook opgepikt; de berichten over de belabberde toestand van sommige Duitse stadions liggen nog vers in het geheugen.

De FIFA gaf als officiële reden voor de plotselinge afgelasting van het feest de schade die de grasmat zou ondervinden. De eerste Berlijnse groepswedstrijd, tussen Brazilië en Kroatië, was al een dag verschoven om het gras extra te verzorgen.

Deze verklaring vindt echter weinig geloof in Duitsland. De mat is eenvoudig te vervangen, verklaarde een woordvoerder van het Olympisch Stadion tegenover weekblad Der Spiegel. Ook de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit (SPD) toonde zich niet overtuigd.

Volgens Duitse commentatoren spelen bij de voetbalbond andere overwegingen. De FIFA zou in haar maag zitten met de kosten van het feest, dat veel duurder dreigde uit te pakken dan begroot. Bovendien viel de kaartverkoop tegen. Tot nu toe zijn slechts zevenduizend kaartjes verkocht, terwijl in het stadion plaats is voor 75 duizend toeschouwers.

Berlijn heeft de hoop op een voetbalfeest overigens nog niet opgegeven. Burgemeester Wowereit kwam maandag met een plan voor een vervangend openingsfeest bij de Brandenburger Tor. Bij de FIFA kan dit idee op weinig steun rekenen. De bond zegt het geen probleem te vinden als Berlijn een ander openingsfeest wil organiseren. Maar of zij daaraan meedoet is onzeker, zo liet een woordvoerder weten. Ook het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken reageerde lauwtjes op het Berlijnse idee. "Wij zien geen noodzaak om aan een extra evenement mee te doen", liet het ministerie weten.

Een openingsfeest in München heeft de FIFA ook afgewezen.

Spiegel Online
Fifa droht Regressforderung in Millionenhöhe

Berlin Online
Berlin allein am Tor 

Berlin Online
Wowereit schlägt Fest am Tor vor

Stern.de
Keine Party in Berlin

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger