Palast der Republik wordt afgebroken
Nieuws

Achtergrond - 20 januari 2006

(20 januari 2006) Het Palast der Republik wordt afgebroken. Gisteren besloot de Bondsdag definitief dat het voormalige DDR-parlement tegen de vlakte moet. Dit besluit roept veel weerstand op. Omdat er nog geen geld is voor de wederopbouw van het oude stadsslot, dat er voor in de plaats moet komen, wordt er voorlopig eerst een grasveld aangelegd.

Voor de derde keer boog de Bondsdag zich gisteren over de kwestie-Palast der Republik. In 2002 en 2003 besloot het Duitse parlement dat het oude stadsslot moest herrijzen op de plaats van het Palast. Dat slot werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en de resten werden in 1950 opgeblazen. In 1976 liet de toenmalige DDR-leider Erich Honecker op die plek het Palast der Republik bouwen. Het was de trots van de DDR-leiding: er werden concerten en congressen georganiseerd, er waren restaurants en theaters en het was de zetel van het DDR-parlement.

Begin jaren negentig werd het gebouw vanwege de asbest gesloten en gesaneerd. Daarna bleef er niet veel meer dan een betonnen skelet van over. Tegenstanders van de afbraak van het Palast, onder wie afgevaardigden van Die Grünen, Die Linkspartei, maar ook bekende schrijvers en acteurs, probeerden het parlement er gisteren nog één keer van te overtuigen dat het gebouw moest blijven staan. Volgens hen is de betonnen ruïne de afgelopen jaren tot een soort cultuurcentrum geworden: er werden theatervoorstellingen, tentoonstellingen en concerten georganiseerd, die ook in het buitenland opzien baarden. Bovendien is het Palast voor velen een relikwie van de DDR, één van de weinige tastbare overblijfselen van de Oost-Duitse staat, waar nostalgische gevoelens mee verbonden zijn. Het mocht niet baten: 431 van de 569 afgevaardigden stemden voor de afbraak.

De eerste hekken en containers voor de afvoer van het puin zijn gisteren direct geplaatst. Nog deze maand zullen bouwvakkers met het afbreken van de 20 duizend ton staal, vijfhonderd ton glas en 56 duizend ton beton beginnen. Dat moet vanwege de moerasachtige grond steen voor steen gebeuren. Dan nog bestaat de kans dat de gebouwen in de omgeving, zoals de Berliner Dom en verschillende musea, schade zullen oplopen wegens verzakking. De kosten zullen minstens 12 miljoen euro bedragen.

In april 2007 moet het Palast der Republik afgebroken zijn. Wanneer de bouw van de nieuwe versie van het oude stadsslot kan beginnen, is nog onduidelijk, omdat de financiering ervan niet rond is. Voorlopig zal er een grasveld worden aagelegd.

Spiegel Online
Dreimal hält besser

FAZ.NET
Endgültig: Palast der Republik wird abgerissen

ZDF Heute.de
Aus für den Palast der Republik

Die Welt
Palast der Republik wird abgerissen

Berliner Zeitung
Der Weg zum Abriss
Endgültig: Palast der Republik wird abgerissen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger