Trainer Duisburg wegens kopstoot ontslagen
Nieuws

Achtergrond - 9 december 2005

(9 december 2005) Norbert Meier, trainer van de Duitse voetbalclub MSV Duisburg, is ontslagen. Dinsdag gaf hij Albert Streit, speler van FC Köln, na afloop van de wedstrijd tussen beide ploegen een kopstoot. Meier bood zijn excuses aan en aanvankelijk leek het erop dat zijn club er met een geldboete vanaf zou komen. Gisteren liet MSV Duisburg echter weten de trainer niet meer te kunnen handhaven.

Vlak voor het einde van de wedstrijd MSV Duisburg - 1. FC Köln afgelopen dinsdag, die eindigde in 1-1, kregen Meier en Streit ruzie. Buiten de lijnen gaf Meier de speler uit Keulen een kopstoot en viel vervolgens zelf theatraal op de grond. In eerste instantie ontkende Meier de kopstoot en zei hij dat Streit hem beledigd had. Tv-beelden toonden Meiers schuld echter duidelijk aan. Vervolgens bood hij Streit zijn excuses aan en verklaarde hij een "blackout" te hebben gehad.

In eerste instantie kreeg MSV Duisburg een boete van tienduizend euro opgelegd. De sportrechter van de Duitse voetbalorganisatie DFB besloot echter alsnog Meier zijn trainersbevoegdheid te ontzeggen. Dat was voor de voetbalclub aanleiding Meier per direct te schorsen en ontbinding van zijn contract, dat nog tot 2007 liep, aan te kondigen. "Door de gebeurtenissen is de druk op de trainer heel hoog geworden. Daarom hebben we besloten deze stap te zetten", aldus de voorzitter van MSV Duisburg Walter Hellmich.

Hoe lang het trainingsverbod dat de DFB Meier oplegt zal duren, is nog niet bekend. Daar zal de DFB-sportrechter volgende week uitspraak over doen. Verwacht wordt dat het verbod zeker een aantal maanden zal duren. "Elk voorval van deze aard is schadelijk voor het voetbal en de sport", aldus Theo Zwanziger, voorzitter van de DFB. "Vooral vlak voor de loting voor het wereldkampioenschap voetbal wordt een dergelijk voorval met extra aandacht gevolgd. Daarom moet er consequent gereageerd worden."  De loting voor het WK voetbal 2006 in Duitsland vindt vanavond in Leipzig plaats.

De 47-jarige Meier was gisteren zelf niet aanwezig bij de personferentie waar zijn ontslag werd aangekondigd. "Hij is door alle dingen die ook door zijn toedoen zijn voorgevallen, erg geschokt", aldus Hellmich. Ook de club zelf valt het vertrek van de trainer zwaar. "Norbert Meier heeft zich drie en een half jaar lang voorbeeldig voor MSV ingezet en ervoor gezorgd dat de club in de Bundesliga (de Duitse eredivisie - red.) kwam", aldus Hellmich. De spelers van MSV Duisburg spraken na de kopstoot hun solidariteit met de trainer uit. Zij werden gisteren voor de training over het vertrek van Meier ingelicht.

Een opvolger voor Meier is nog niet gevonden. Voorlopig wordt MSV Duisburg door co-trainer Heiko Scholz gecoacht. 

ZDF Heute.de
Duisburg entlässt Trainer Meier

Spiegel Online
Duisburg und Meier trennen sich

FAZ.NET
MSV Duisburg entläßt Trainer Meier

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger