Dom van Keulen blijft wereldcultuurerfgoed
Nieuws

Achtergrond - 28 november 2005

(28 november 2005) De Dom van Keulen wordt niet geschrapt van de Unesco-lijst van wereldcultuurerfgoed. Dat dreigde te gebeuren met de bouw van twee hoge flatgebouwen aan de andere kant van de Keulse Rijnoever. In Berlijn heropent vandaag, na een renovatie van vijf jaar, het Bodemuseum zijn deuren. Dit museum heeft eveneens de status van wereldcultuurerfgoed.

De bouw van de twee flatgebouwen dreigden het uitzicht op de Keulse Dom te verstoren. Dat zou in strijd zijn met de regels die Unesco voorschrijft aan wereldcultuurerfgoed. In Keulen mogen rondom de kerk geen gebouwen hoger dan zestig meter worden opgericht. De Noordrijn-Westfaalse minister van Ruimtelijke Ordening, Oliver Wittke (CDU) heeft daarop de bouwplannen aangepast. “De veranderde planning waarborgt een stadsontwikkeling die verenigbaar is met het historische stadsgezicht van Keulen” aldus Wittke.

Op het Museumeiland vlakbij Unter den Linden in Berlijn heropent vandaag het Bodemuseum zijn deuren. Evenals de andere musea op het eilandje in de Spree is het Bodemuseum gedurende de afgelopen jaren compleet gerenoveerd. Er wordt nog discussie gevoerd over de nieuwe inrichting van het naar zijn eerste directeur, Wilhelm Bode, vernoemde museum. Van oorsprong stelde het rond negentienhonderd opgerichte museum eigentijdse beeldende kunst tentoon.

Der Tagesspiegel
Welterbe-Status scheint gerettet

Spiegel Online
Welterbe-Status nicht verbaut

ZDFHeute.de
Bodemuseum wird nach Restaurierung wieder eröffnet

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger