Coalitiebesprekingen gaan laatste fase in
Nieuws

Achtergrond - 11 november 2005

(11 november 2005) De coalitiebesprekingen tussen SPD en CDU/CSU gaan vandaag de laatste fase in. Morgen moet het regeerakkoord klaar zijn, zodat de verschillende partijcongressen er maandag hun oordeel over kunnen uitspreken. De partijen zijn het eens geworden over een verhoging van de BTW naar 19 procent en de investering van miljarden euro's in een 'toekomtsfonds'.

De BTW zal per 1 januari 2007 verhoogd worden van 16 naar 19 procent. Een gedeelte van deze extra inkomsten zal worden gebruikt om het begrotingstekort te financieren. Ook zal het werkgeversaandeel in de sociale verzekeringen worden verlaagd. De BTW-verhoging stuit nu al op veel protest uit het bedrijfsleven en van de vakbonden. Volgens hen zal het consumenten ervan weerhouden geld uit te geven en dus de conjunctuur nog verder verzwakken.

Het toekomstfonds, waar beide partijen 25 miljard euro in willen investeren, moet impulsen aan de economische groei en de werkgelegenheid gaan geven. Als het nodig mocht zijn, willen de partijen, zo meldt persbureau dpa, zelfs de goudreserves aanspreken voor dit toekomstfonds.

De onderhandelaars spraken gisteren over een "doorbraak", maar SPD en CDU/CSU zijn het nog niet over alles eens. Het afschaffen van de kernenergie, de flexibilisering van het ontslagrecht en de 'Reichensteuer', een belasting voor de veelverdieners, zijn onderwerpen waar vandaag nog een akkoord over moet worden bereikt. Deze onderwerpen zijn bewust voor het laatst bewaard, omdat daar de grootste problemen over bestaan. De kans is daarom aanwezig dat er morgen nog verder moet worden onderhandeld. Het regeerakkoord zal naar verwachting meer dan honderd pagina's tellen.

Op 25 november organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam een debat over de nieuwe regering in Duitsland: 'Grote coalitie - oude polarisatie of nieuw perspectief?' Zie hiervoor de agenda.

ZDF Heute.de
Koalitionäre auf der Zielgeraden

Spiegel Online
Wütender Protest gegen schwarz-rote Steuerpläne
Große Koalition will an die Goldreserven

Die Welt
Große Koalition: "Es sieht gut aus"
Lautlos auf den letzten Metern

FAZ.NET
Annäherung bei der „Reichensteuer”

Süddeutsche Zeitung
Mehrwertsteuer steigt am 1. Januar 2007

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger