SPD maakt namen ministers bekend
Nieuws

Achtergrond - 13 oktober 2005

De post van minister van Milieu gaat naar Sigmar Gabriel (1959). Hij was minister-president van de deelstaat Nedersaksen van 1999 tot 2003 en is momenteel SPD-voorzitter van het district Braunschweig.

De derde vrouwelijke minister die aanblijft is Heidemarie Wieczorek-Zeul. Zij maakte sinds het aantreden van rood-groen in 1998 deel uit van de regering als minister van Ontwikkelingssamenwerking en zal die post ook de komende kabinetsperiode behouden.

Van de huidige bepalende SPD-politici keren bondskanselier Gerhard Schröder, de ministers Wolfgang Clement, Otto Schily, Hans Eichel en secretaris-generaal Klaus Uwe Benneter in de komende kabinetsperiode niet terug. Velen binnen de partij maken van dat gegeven gebruik om voor een radicale personele vernieuwing en verjonging van de partij te pleiten. De nieuwe bezetting van de ministerposten geeft evenwel maar half gehoor aan die oproep. Bovendien zal de huidige minister van Defensie Peter Struck Müntefering opvolgen als fractievoorzitter.

SPD'ers die naast Steinbrück en Tiefensee worden gezien als een nieuwe generatie toppolitici daarentegen willen (nog) geen minister worden of komen er niet voor in aanmerking. De belangrijkste onder hen zijn minister-president van Brandenburg Matthias Platzeck, de burgemeester van Berlijn Klaus Wowereit en de leider van de linkse fractie binnen de SPD Andrea Nahles.

Vanmiddag maakt Müntefering de nieuwe SPD-ministers tijdens een persconferentie officieel bekend, nadat de SPD-fractie bij elkaar is gekomen. De nieuwe bezetting van de ministersposten moet vervolgens door het SPD-partijcongres worden bekrachtigd. Dat staat gepland voor half november.

Regeringspartner CDU/CSU van de nieuwe bondskanselier Angela Merkel maakt de personele bezetting van de ministersposten waarschijnlijk vlak voor het begin van de officiële coalitieonderhandelingen, komende maandag, bekend. De CDU/CSU krijgt naast de kanselier en de chef van de kanselarij zes ministers.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger