Berliner Verlag verkocht aan investeerders
Nieuws

Achtergrond - 26 oktober 2005

(26 oktober 2005) Het Berliner Verlag, uitgeverij van het dagblad Berliner Zeitung, is dinsdag verkocht aan een Brits-Amerikaanse groep van investeerders onder aanvoering van de Brit David Montgomery. Daarmee bevindt zich voor het eerst een Duitse krant in handen van buitenlandse investeringsmaatschappijen. Onder de betrokken redacties, politici en intellectuelen ontstond de afgelopen weken forse kritiek op de geplande verkoop van de uitgeverij.

De Britse investeringsmaatschappij Mecom Group van David Montgomery en het Amerikaanse VSS betalen naar schatting minstens 150 miljoen euro voor de uitgeverij. Naast de Berliner Zeitung geeft de uitgeverij ook de krant Berliner Kurier en het stadsblad Tip uit.

Al weken voor de geplande verkoop door de huidige eigenaar, uitgeversbedrijf Holtzbrinck-Gruppe, ontstond hevig protest tegen de overname door de investeringsmaatschappijen. De getroffen redacties zijn bang dat hun onafhankelijkheid ondergeschikt zal worden gemaakt aan belangen van de nieuwe eigenaars. Bovendien heerst angst dat Montgomery’s overname banen gaat kosten en de positie van Berliner Zeitung in gevaar kan brengen. Dat bleek ook eerder het geval toen de Engelse bladen van de Mirror-Group in handen vielen van Montgomery.

In een brandbrief die de hoofdredacteur van de Berliner Zeitung Uwe Vorkötter tien dagen geleden in zijn krant publiceerde, brengt hij zijn zorgen onder het voetlicht. Vorkötter lichtte daarin toe dat Montgomery “hoogstens over rudimentaire kennis beschikt van de Duitse dagbladenmarkt”. Met de Berlijnse situatie zou hij “helemaal onbekend zijn”. Klaus Wowereit, burgemeester van Berlijn, viel Vorkötter bij door de waarschuwing uit te spreken “dat de nieuwe eigenaars zich ervan bewust dienen te zijn, dat kranten naar Duitse begrippen geen normale beleggingsobjecten zijn.”

Ook de Holtzbrinck-Gruppe werd mikpunt van kritiek, door de uitgeverij niet aan een vakgenoot te verkopen, maar aan investeringsmaatschappijen zonder inhoudelijke kennis van het uitgeversvak. Stefan von Holtzbrinck, voorzitter van de raad van bestuur van de Holtzbrinck-Gruppe, verdedigde de verkoop van het Berliner Verlag aan commerciële investeerders. Daarmee zou een financieel sterke onderneming de markt betreden, die met een op de lange termijn gerichte strategie in Duitsland zal investeren, aldus Holtzbrinck gisteren in Stuttgart.

Het consortium van Mecum en VSS verklaarde eveneens de acquisitie als een strategische investering voor de lange termijn te beschouwen. Het is daarom juist van plan de uitgeverij financieel te versterken en de redactionele kwaliteit te stimuleren. Vorkötter zou als hoofdredacteur van de Berliner Zeitung zijn uitgenodigd om daarover mee te denken.

Vorkötter en Hans-Peter Buschheuer, hoofdredacteur van de Kurier, verwelkomden deze toezegging. “De redacties van de Berliner Zeitung en de Berliner Kurier, zowel als hun lezers, zullen de toekomstige eigenaren van de Berliner Verlag aan deze beloftes houden”, zo verklaarden zij.

FAZ.NET
Der Kampf um die Hauptstadtzeitungen
Brandbrief

Spiegel Online
Weiss und DJV kritisieren Holtzbrinck

Die Welt.de
Berliner Verlag geht an Finanzinvestoren

Berlin Online
Finanzinvestoren kaufen Berliner Verlag

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger