Aanslagen leiden tot discussie in Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 8 juli 2005

(8 juli 2005) Een dag na de terroristische aanslagen in Londen is in Duitsland de discussie over binnenlandse beveiliging hoog opgelaaid. De Duitse politie weet zich gesteund door de christen-democraten van CDU en CSU in zijn roep om extra maatregelen. De regeringspartijen SPD en Die Grünen en de liberale FDP zien daar niets in.

De voorzitter van de landelijke politievakbond, Konrad Freiberg, verklaarde in de aanslagen op de Londense metro het bewijs te zien “dat de Europese hoofdsteden nog altijd extreem worden bedreigd door het internationale terrorisme”. Om deze reden zou de politiek volgens hem alles in het werk moeten stellen om het land te beveiligen. “Wie nu nog tornt aan de veiligheidsmaatregelen en het antiterrorisme-concept van de politie, brengt de mensen in dit land in gevaar”, aldus de vakbondsvoorzitter.

Hiermee doelde hij onder andere op de mogelijkheden om grote afluisteracties uit te voeren, die met succes zijn aangevochten en door het federale gerechtshof sterk zijn ingeperkt. Hieruit zou volgens Freiberg blijken dat veel mensen in Duitsland de ernst van de bedreiging nog niet hebben beseft. “We moeten alles inzetten wat we kunnen gebruiken om zulke aanslagen te voorkomen.”

De politie wordt in dit streven gesteund door de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag. Vice-fractievoorzitter Wolfgang Bosbach greep de aanslagen in Londen aan om op te roepen tot een speciale Bondsdagzitting. “We moeten nu de beveiligingslekken dichten en mogen daarmee niet wachten tot de nieuwe verkiezingsperiode”, zo verklaarde hij met het oog op de verwachte Bondsdagverkiezingen eind september.

De SPD, Die Grünen en de FDP daarentegen waarschuwden tegen overhaaste reacties. De expert voor Binnenlandse Zaken van de SPD, Dieter Wiefelspütz, wees de oproep tot een extra Bondsdagzitting af. “We moeten nu niet vervallen in handelen omwille van het handelen”. Bovendien, zo reageerde hij op de vermeende ‘beveiligingslekken’: “Er zijn helemaal geen lekken in onze wetgeving”.

FDP-politicus en oud-minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger viel de SPD´er bij: “Ik zie niet in, hoe je uit deze verschrikkelijke gebeurtenissen behoefte aan nieuwe wetgeving kunt afleiden.”

Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) heeft donderdag direct na de aanslagen de veiligheidsmaatregelen in Duitsland verscherpt. Tegelijkertijd maande hij de bevolking tot kalmte. Niks wijst erop dat in Duitsland een acuut gevaar voor aanslagen bestaat.

De Duitse Bondsregering heeft bij monde van kanselier Gerhard Schröder (SPD) de aanslagen gisteren scherp veroordeeld. “Mijn diepste medeleven gaat uit naar de getroffenen, hun families, minister-president Tony Blair en de hele Engelse bevolking”, zo stond in zijn verklaring.

Onder de slachtoffers zijn tot nog toe vier Duitsers geteld.

ZDFHeute.de
Polizeigewerkschaft für Ausweitung der Terrorbekämpfung

Die Welt
Schily: keine akute Gefahrenlage in Deutschland

FAZ.NET
Schily verschärft Sicherheitsmaßnahmen

Spiegel Online
Drei Deutsche unter den Verletzten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger