Minister houdt aanslag op Duitsland voor mogelijk
Nieuws

Achtergrond - 12 maart 2007

(12 maart 2007) Minister Wolfgang Schäuble (CDU) van Binnenlandse Zaken houdt een terroristische aanslag in Duitsland voor mogelijk. Daarmee reageert hij op de twee dreigvideo’s die dit weekend opdoken. De terugtrekking van Duitse militairen uit Afghanistan staat echter niet ter discussie.

In een radio-interview benadrukte minister Schäuble dat Duitsland zich niet veiliger mag wanen voor terreuraanslagen dan de rest van Europa. “We zijn nu eenmaal deel van een wereldwijde gevarenzone. Ook in tijden waarin we niet met naam werden genoemd, mochten we niet de illusie koesteren dat we niet net zo werden bedreigd als Spanje, Engeland of andere landen.”

De drieduizend Duitse militairen die in Noord-Afghanistan actief zijn, worden echter onder geen beding teruggehaald. Soldaten en politie-instructeurs zetten zich daar in om het land te stabiliseren en dragen zo uiteindelijk ook bij aan de veiligheid van Duitsland zelf, aldus Schäuble in het interview. Vrijdag besloot de Duitse Bondsdag na een verhit debat nog zes Tornado jachtvliegtuigen voor verkenningsmissies aan het Duitse ISAF-contingent toe te voegen.

Een dag later verscheen op internet een video, waarin een onbekende groepering die zich ‘Pijlen der Gerechtheid’ noemt, dreigt met aanslagen in Duitsland en Oostenrijk. Het filmpje toont de gezichten van enkele Duitse politici, waaronder dat van bondskanselier Angela Merkel (CDU), en van toeristische gebieden in Oostenrijk. Een stem roept beide landen op Afghanistan binnen tien dagen te verlaten, willen ze hun economie en veiligheid niet op het spel zetten.

In Duitsland leidde het filmpje vooral tot beroering, omdat de in het Arabisch uitgesproken tekst wordt begeleid door Duitse ondertitels. Dat kan erop wijzen dat de groepering steun krijgt uit Duitsland.

Dit weekend dook eveneens een video op van twee in Irak gegijzelde Duitsers. De 61-jarige vrouw, die samen met haar volwassen zoon begin februari werd ontvoerd, richt zich daarin in tranen tot bondskanselier Angela Merkel (CDU). Als de Duitse troepen niet binnen tien dagen Afghanistan verlaten, zullen de gijzelaars haar en haar zoon ombrengen, zo verklaart de vrouw in het filmpje. Minister Frank Walter Steinmeier (SPD) van Buitenlandse Zaken sprak van een “schokkend document” en verzekerde dat de Duitse overheid er alles aan zal doen de gegijzelden gezond en wel thuis te krijgen.

Twee keer eerder werden de laatste jaren Duitse onderdanen in Irak ontvoerd. Eind december 2005 kwam Susanne Osthoff vrij na een gijzeling van een maand. De twee ontvoerde ingenieurs uit Leipzig René Bräunlich en Thomas Nitzschke zaten drie maanden gevangen, voordat ze begin mei 2006 werden vrijgelaten. In beide gevallen betaalde Duitsland losgeld. Vermoed wordt, dat geld ook dit ditmaal het motief voor de ontvoering van de Duitsers is. In tegenstelling tot beide vorige gevallen stellen de Duitse media zich nu erg terughoudend op.

FAZ.NET
„Teil eines weltweiten Gefahrenraums“

Die Welt.de
Schäuble sieht ganz Europa bedroht

Spiegel Online
Schäuble sieht hohe Anschlagsgefahr in Deutschland

Sueddeutsche.de
Schäuble sieht Anschlagsgefahr in Deutschland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger