Duitslandweb logo Duitslandweb

Habeck: Mogelijk gasbeperking voor huishoudens

Kort nieuws - 13 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) heeft de voorrang voor huishoudens in geval van een acuut gastekort ter discussie gesteld. Hij deed dit dinsdag tijdens een bezoek in Wenen. 

De Europese noodverordening voor een gascrisis bepaalt dat kritische infrastructuur en huishoudens bescherming genieten maar bedrijven en de industrie niet. Die regels zijn volgens Habeck logisch bij een korte onderbreking van de gasverzorging, maar niet als er maandenlang gebrek aan gas is. En als het ene land de economische activiteit moet terugschroeven zodat in een ander land de woningen verwarmd blijven, dan moet daar ook een compensatie voor komen, stelde Habeck.

Met zijn Oostenrijkse ambtgenoot Martin Kocher tekende Habeck een intentieverklaring over energiesamenwerking. Een deel van Oostenrijk is aangesloten op het Duitse gasnetwerk en andersom beschikt Oostenrijk over een grote capaciteit voor gasopslag. Habeck maakte maandag al afspraken met Tsjechië over samenwerking op gebied van gas. Kanselier Scholz had dinsdag de nieuwe premier van Slovenië, Robert Golob op bezoek. Ook bij dit gesprek was de Europese energievoorziening het belangrijkste onderwerp. Lees meer bij Tagesschau en bij Deutschland.de (Slovenië)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger