Hamburg dringt de auto terug
Afstudeerproject 'Energiewende' studenten journalistiek
Achtergrond - 14 december 2023
- Auteur:
Redactie Duitslandweb
De Noord-Duitse havenstad Hamburg wil het gebruik van de auto terugdringen. Het stadsbestuur presenteerde in november 2023 een strategie om mensen uit de auto en op de fiets of in het openbaar vervoer te krijgen. Zelf spreekt het stadsbestuur van een Mobilitätswende.
Hamburg wil dat in 2030 80 procent van alle verkeersbewegingen worden afgelegd met een milieuvriendelijk vervoersmiddel, dus te voet, op de fiets of met het openbaar vervoer. De stad zet in op het verbeteren van de fietsinfrastructuur en van voetpaden en wil het openbaar vervoer uitbreiden door meer verbindingen en extra stations. Elektrische voertuigen moeten de CO2-uitstoot verder terugdringen
Hamburgers zijn de laatste jaren duidelijk meer gaan fietsen, is te zien in de grafiek op de gemeentelijke website. Maar de files zijn er niet minder op geworden. Een automobilist doet er in Hamburg van alle Duitse steden toch nog het langst over om van A naar B te komen, blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statista over 2022.
Het burgerinitiatief ‘Klimawende jetzt – Autos raus aus der Hamburger Innenstadt’ had in de afgelopen jaren een referendum over het weren van auto’s uit de binnenstad willen houden, maar door de coronapandemie kwam dat er niet van. Nu mikt de organisatie op 2025, tegelijk met de lokale verkiezingen.
Zo ver wil het stadsbestuur niet gaan, maar het heeft in de afgelopen jaren wel enkele straten in de binnenstad autoluw gemaakt. De Jungfernstieg bijvoorbeeld, de beroemde promenade aan de Binnenalster. Daar hebben auto’s plaatsgemaakt voor bloembakken. Merel Flikweert en Yassin Boutayeb gingen er kijken in oktober en vroegen aan voorbijgangers wat ze vinden van minder auto’s en meer ruimte voor de fiets in Hamburg.
Lees meer over 'Energie':
Drieluik Duitse energietransitie
Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.
Duitsland wil nog niet zonder bruinkool
In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?
'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen
Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?
Duitse regering ruziet over verwarmingswet
Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.
Reacties
Goed om te zien dat zich autoland Duitsland veranderd. In de stad waar ik tijdelijk woon komt een snelheidslimiet van 20 km/h. https://www.hessenschau.de/panorama/erste-tempo-20-zone-in-frankfurt-kommt-im-dezember-v1,tempo-zwanzig-dezember-100.html