Duitslandweb logo Duitslandweb

Onderzoek: Duitsers zijn vaker 'mooi-weer-fietsers'

Kort nieuws - 21 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Eigenlijk wisten we het al wel, maar nu is het wetenschappelijk aangetoond: Duitsers maken een stuk minder vaak van hun fiets gebruik dan Nederlanders. Zo fietsen Nederlanders in de winter twee keer zo vaak als Duitsers. Oorzaak is het verschil tussen de Nederlandse en Duitse 'mobiliteitscultuur'. Dat blijkt uit onderzoek van socioloog Ansgar Hudde van de Universität zu Köln.

Het onderzoek van het Keulse Instituut voor Sociologie toont aan dat in Nederland het verband tussen het fietsgedrag van de inwoners en de vier seizoenen minder uitgesproken is dan in Duitsland. "Wij Duitsers zijn gevoeliger voor de kou en het donker. Dat Nederlanders gewoonlijk het hele jaar fietsen en Duitsers meestal alleen in de zomer, ligt niet aan de verschillen in het klimaat, maar aan de verschillende mobiliteitsculturen", legt Hudde uit. In Duitsland heerst een fietscultuur die seizoensafhankelijk is. Ook het Duitse begrip Fahrradsaison (fietsseizoen) weerspiegelt dit.

Nederlanders kiezen bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden in ruim 20 procent van alle gevallen voor hun fiets als vervoermiddel. In diezelfde periode maken Duitsers in slechts 10 procent van alle gevallen van hun tweewieler gebruik. Hoewel bij mooi zomerweer het aandeel Duitsers dat de fiets neemt aanzienlijk groter is, blijft Nederland koploper in fietsen.

De resultaten van Huddes onderzoek kunnen Duitsland vooruithelpen bij de ontwikkeling van een duurzamer verkeers- en vervoersbeleid. De Nederlandse 'Ganzjahresradfahren'-aanpak kan daarbij als voorbeeld voor een betere verkeerssituatie en meer duurzaamheid dienen, aldus de Keulse socioloog. Bovendien kunnen onder meer betere verlichting van fietspaden en het organiseren van fietsacties in de koude maanden van het jaar ervoor zorgen dat fietsen in de winter bij Duitsers populairder wordt. Lees meer bij Universität zu Köln en Science Direct

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger