Duitslandweb logo Duitslandweb

Drieluik Duitse energietransitie

Achtergrond - 15 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hoe kan het dat duurzaamheidskampioen Duitsland nog bruinkoolmijnen heeft, wat doet Hamburg om burgers op de fiets te krijgen en waarom is er zo’n gedoe over de warmtepomp in de Duitse politiek? Zes studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht verdiepten zich voor Duitslandweb in de Duitse energietransitie en maakten afgelopen oktober een multimediale productie. Het resultaat is onderdeel van hun afstudeerproductie.

Startpunt voor Anouk, Merel, Miroslawa, Yassin, Cleo en Roos was het Competence Center für Erneuerbare Energien und EnergieEffizienz (CC4E) van de hogeschool HAW Hamburg. Daar kregen ze uitgelegd hoe Duitsland wil omschakelen van fossiele brandstoffen zoals kolen, gas en olie op duurzame energie, opgewekt met zonnepanelen, windmolens of warmtepompen (zie foto).

De studenten waren enigszins ontluisterd door de stand van zaken. Ze reisden af naar het Ruhrgebied en zochten uit hoe het kan dat daar windmolens worden afgebroken om plaats te maken voor een bruinkoolgroeve, Yassin legt het uit in deze videoreportage

Dat de Duitse politiek een groot deel van 2023 heeft geruzied over een nieuwe wet om huizen duurzamer te verwarmen is in Duitsland vrijwel niemand ontgaan. In een explainervideo legt Roos uit waarom het ‘Heizungsgesetz’ zo omstreden is en het vertrouwen in de politiek heeft beschadigd.

In Hamburg willen sommige burgers de stad autovrij maken. De gemeente pakt het voorzichtiger aan en is begonnen met het autoluw maken van enkele straten. Merel en Yassin vroegen passanten wat ze vinden van de plannen en of ze zelf ook op de fiets stappen. Bekijk de video

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger