Duitslandweb logo Duitslandweb

Politie begonnen met ontruiming bezet Lützerath

Kort nieuws - 11 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie is woensdagochtend met de ontruiming van het bezette 'bruinkooldorp' Lützerath begonnnen. Duitse media melden dat al meerdere gewelddadige confrontaties tussen activisten en politiemensen hebben plaatsgevonden.

Voor de ontruiming van het gehucht in Noordrijn-Westfalen waren vroeg in de ochtend honderden politie-eenheden ter plaatse. De bezetters werden vanochtend met sirenes gewekt. Via megafoons heeft de politie de activisten in het dorp laten weten dat ze nog een laatste mogelijkheid krijgen het terrein zonder verdere consequenties te verlaten.

Het kwam woensdagochtend vrijwel direct tot geweld. Activisten zouden met stenen en molotovcocktails hebben gegooid. De politie van Aken roept in een bericht op Twitter de bezetters op "zich vreedzaam te gedragen" en "de aanwijzingen van de politie-eenheden op te volgen". Voor de ontruiming "hebben we tot wel vier weken gepland, maar we hopen dat het sneller gaat", aldus de Akense politiechef Dirk Weinspach.

Het dorp Lützerath bij de dagbouwmijn Garzweiler II is al meer dan twee jaar door klimaatactivisten bezet. Zij willen de afgraving van de grond voor de bruinkoolwinning koste wat het kost verhinderen. 

Energiebedrijf RWE, eigenaar van het dorp en de mijn, maakte met het ministerie van Economische Zaken in Berlijn en het deelstaatministerie in Noordrijn-Westfalen (beiden geleid door ministers van de Groenen) de afspraak dat twee eenheden van bruinkoolcentrale Neurath tot eind maart 2024 aan het net blijven, vanwege de energiecrisis. Eigenlijk zouden deze twee blokken, met een opbrengst van 1200 megawatt, eind dit jaar worden uitgeschakeld.

De benodigde extra bruinkool wordt gewonnen in de nabijgelegen dagbouwmijn Garzweiler. Daarom moet het gehucht Lützerath toch wijken voor de bruinkoolmijn, is afgesproken. Omdat de RWE de bruinkoolactiviteiten de komende jaren afbouwt en in plaats van in 2038 al in 2030 helemaal wil stoppen met bruinkool, kunnen vijf andere gehuchten blijven bestaan. Lees meer bij ZEIT Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger