Duitslandweb logo Duitslandweb

Politie begonnen met ontruiming bezet Lützerath

Kort nieuws - 11 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie is woensdagochtend met de ontruiming van het bezette 'bruinkooldorp' Lützerath begonnnen. Duitse media melden dat al meerdere gewelddadige confrontaties tussen activisten en politiemensen hebben plaatsgevonden.

Voor de ontruiming van het gehucht in Noordrijn-Westfalen waren vroeg in de ochtend honderden politie-eenheden ter plaatse. De bezetters werden vanochtend met sirenes gewekt. Via megafoons heeft de politie de activisten in het dorp laten weten dat ze nog een laatste mogelijkheid krijgen het terrein zonder verdere consequenties te verlaten.

Het kwam woensdagochtend vrijwel direct tot geweld. Activisten zouden met stenen en molotovcocktails hebben gegooid. De politie van Aken roept in een bericht op Twitter de bezetters op "zich vreedzaam te gedragen" en "de aanwijzingen van de politie-eenheden op te volgen". Voor de ontruiming "hebben we tot wel vier weken gepland, maar we hopen dat het sneller gaat", aldus de Akense politiechef Dirk Weinspach.

Het dorp Lützerath bij de dagbouwmijn Garzweiler II is al meer dan twee jaar door klimaatactivisten bezet. Zij willen de afgraving van de grond voor de bruinkoolwinning koste wat het kost verhinderen. 

Energiebedrijf RWE, eigenaar van het dorp en de mijn, maakte met het ministerie van Economische Zaken in Berlijn en het deelstaatministerie in Noordrijn-Westfalen (beiden geleid door ministers van de Groenen) de afspraak dat twee eenheden van bruinkoolcentrale Neurath tot eind maart 2024 aan het net blijven, vanwege de energiecrisis. Eigenlijk zouden deze twee blokken, met een opbrengst van 1200 megawatt, eind dit jaar worden uitgeschakeld.

De benodigde extra bruinkool wordt gewonnen in de nabijgelegen dagbouwmijn Garzweiler. Daarom moet het gehucht Lützerath toch wijken voor de bruinkoolmijn, is afgesproken. Omdat de RWE de bruinkoolactiviteiten de komende jaren afbouwt en in plaats van in 2038 al in 2030 helemaal wil stoppen met bruinkool, kunnen vijf andere gehuchten blijven bestaan. Lees meer bij ZEIT Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger