Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter: Ontruiming Hambacher bos was illegaal

Kort nieuws - 9 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De ontruiming, in 2018, van het Hambacher bos, dat door klimaatactivisten was bezet, was onwettig. Dat heeft een rechtbank in Keulen woensdag geoordeeld. 

De activisten hadden destijds boomhutten gebouwd om te voorkomen dat het bos gekapt zou worden voor bruinkoolwinning door energieconcern RWE. Op last van de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen werden de bezetters uiteindelijk in september 2018 met grote politie-inzet uit het bos verwijderd, omdat de hutten niet brandveilig zouden zijn. Dat argument is volgens de rechtbank juridisch niet voldoende geweest en slechts een voorwendsel om de tegenstanders van bruinkool uit het bos te verwijderen.

De rechtszaak was aangespannen door een voormalige bewoner van een boomhut. Wat er precies uit de uitspraak van de rechtbank volgt, is nog onduidelijk. De betrokken partijen kunnen nu een verzoek voor een beroep indienen. Een hogere rechtbank in Münster zal hierover beslissen. Inmiddels is wel besloten dat het Hambacher bos, dat het symbool werd van het conflict tussen klimaatbeschermers en de kolenindustrie in Duitsland, behouden blijft. De uitslag betekent nog meer slechte publiciteit voor de getergde CDU/CSU-lijsttrekker Armin Laschet, die als minister-president van Noordrijn-Westfalen betrokken was bij de ontruiming. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger