Duitslandweb logo Duitslandweb

Duizenden klimaatactivisten demonstreren tegen sloop dorp

Kort nieuws - 1 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duizenden demonstranten zijn zondag naar het plaatsje Lützerath in Noordrijn-Westfalen gekomen om te protesteren tegen de bruinkoolwinning in Duitsland. Het dorp, tusen Aken en Düsseldorf, moet wijken voor de mijnbouw in de nabijgelegen bruinkoolgroeve Garzweiler.

Onder andere Fridays for Future en Greenpeace hadden opgeroepen tot de demonstratie. Enkele demonstranten van actiegroep Ende Gelände wisten de bruinkoolgroeve binnen te dringen. De actievoerders willen dat de bruinkoolwinning in Duitsland stopt zodat Duitsland zijn klimaatdoelen kan halen en de opwarming van de aarde onder de 1,5 procent blijft.

Een deel van het dorp Lützerath is al gesloopt, de meeste inwoners zijn in de afgelopen jaren uitgekocht en vertrokken. Maar een boer weigert te vertrekken en vecht de sloop aan bij de rechter. Hij vindt dat er genoeg alternatieven voor de bruinkoolwinning zijn. Sinds enkele weken bouwen klimaatactivisten een kamp op op zijn land.

Energiebedrijf en eigenaar van de groeve RWE heeft aangekondigd niet te slopen voor de uitspraak van de hogere bestuursrechtbank in Münster. 

Duitsland stopt uiterlijk in 2038 met alle steenkool- en bruinkoolwinning, de zogenoemde Kohleausstieg. Ook de kolencentrales moeten tegen die tijd zijn gesloten. Lees meer bij Tagesschau.de en bij Heute.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger