Duitslandweb logo Duitslandweb

RWE wint nu meer, straks minder bruinkool

Kort nieuws - 4 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse energieconcern RWE heeft afgesproken op korte termijn meer bruinkool te winnen, maar al in 2030 helemaal met bruinkool te stoppen. Het gehucht Lützerath kan ondanks veel protest niet behouden blijven.

RWE maakte met het ministerie van Economische Zaken in Berlijn en het deelstaatministerie in Noordrijn-Westfalen de afspraak dat twee eenheden van bruinkoolcentrale Neurath tot eind maart 2024 aan het net blijven. Eigenlijk zouden deze twee blokken, met een opbrengst van 1200 megawatt, eind dit jaar worden uitgeschakeld.

De benodigde extra bruinkool wordt gewonnen in de nabijgelegen dagbouwmijn Garzweiler. Daarom moet het gehucht Lützerath binnenkort toch wijken voor de bruinkoolmijn, is afgesproken. Omdat de RWE de bruinkoolactiviteiten de komende jaren afbouwt en in plaats van in 2038 al in 2030 helemaal wil stoppen met bruinkool, kunnen vijf andere gehuchten blijven bestaan. De inwoners hoeven niet te verhuizen. 

Voor de werknemers, die nu acht jaar eerder hun werk verliezen, wordt een sociaal plan uitgewerkt. Ook wil RWE in het bruinkoolgebied nieuwe gascentrales bouwen die ook geschikt zijn voor waterstof, waarmee een deel van de werkgelegenheid behouden blijft, aldus het concern in een persberichtLees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger