Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland roept alarmfase Noodplan Gas uit

Kort nieuws - 23 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck heeft donderdagmorgen de alarmfase uitgeroepen van het Noodplan Gas. Dat is nodig omdat de gasvoorziening verstoord is, zei Habeck.

Het Noodplan Gas bestaat uit drie fases. Het plan legt vast welke maatregelen kunnen worden genomen in een bepaalde fase. De eerste 'waarschuwings'-fase geldt al sinds maart. Nu is de alarmfase uitgeroepen en daarna kan nog de acute noodsituatie, de Notfallfase, worden uitgeroepen. In die laatste fase werkt de gasmarkt niet meer en verdeelt de Bundesnetzagentur het beschikbare gas, dat dan daarheen gaat waar dat het dringendst nodig is.

Huishoudens en voorzieningen zoals ziekenhuizen hebben de hoogste prioriteit en zullen dus niet snel zonder gas komen te zitten. Wel roept de regering op zoveel mogelijk energie en gas te besparen.

In de alarmfase kan netbeheerder Bundesnetzagentur een clausule in werking stellen waardoor energiebedrijven prijsstijgingen direct kunnen doorberekenen aan bedrijven en consumenten, ook al hebben die vaste contracten. Dat doet de Bundesnetzagentur nog niet, melden persbureaus DPA en Reuters. 

Het uitroepen van de alarmfase is nodig om de kolencentrales die nu slechts als reserve beschikbaar zijn, weer volop in bedrijf te mogen nemen. De wetgeving daarvoor is nog maar net uitgewerkt en moet op 8 juli nog door de Bondsraad worden goedgekeurd. Lees meer bij Tagesschau

Maandag werd al bekend dat het Duitse ministerie werkt aan regelingen die ervoor moeten zorgen dat er minder gas wordt verbruikt en de reserves kunnen worden gevuld voor de winter. Lees meer hierover op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger