Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland roept alarmfase Noodplan Gas uit

Kort nieuws - 23 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck heeft donderdagmorgen de alarmfase uitgeroepen van het Noodplan Gas. Dat is nodig omdat de gasvoorziening verstoord is, zei Habeck.

Het Noodplan Gas bestaat uit drie fases. Het plan legt vast welke maatregelen kunnen worden genomen in een bepaalde fase. De eerste 'waarschuwings'-fase geldt al sinds maart. Nu is de alarmfase uitgeroepen en daarna kan nog de acute noodsituatie, de Notfallfase, worden uitgeroepen. In die laatste fase werkt de gasmarkt niet meer en verdeelt de Bundesnetzagentur het beschikbare gas, dat dan daarheen gaat waar dat het dringendst nodig is.

Huishoudens en voorzieningen zoals ziekenhuizen hebben de hoogste prioriteit en zullen dus niet snel zonder gas komen te zitten. Wel roept de regering op zoveel mogelijk energie en gas te besparen.

In de alarmfase kan netbeheerder Bundesnetzagentur een clausule in werking stellen waardoor energiebedrijven prijsstijgingen direct kunnen doorberekenen aan bedrijven en consumenten, ook al hebben die vaste contracten. Dat doet de Bundesnetzagentur nog niet, melden persbureaus DPA en Reuters. 

Het uitroepen van de alarmfase is nodig om de kolencentrales die nu slechts als reserve beschikbaar zijn, weer volop in bedrijf te mogen nemen. De wetgeving daarvoor is nog maar net uitgewerkt en moet op 8 juli nog door de Bondsraad worden goedgekeurd. Lees meer bij Tagesschau

Maandag werd al bekend dat het Duitse ministerie werkt aan regelingen die ervoor moeten zorgen dat er minder gas wordt verbruikt en de reserves kunnen worden gevuld voor de winter. Lees meer hierover op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Factsheet: Energie in Duitsland

Een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger