Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland roept alarmfase Noodplan Gas uit

Kort nieuws - 23 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck heeft donderdagmorgen de alarmfase uitgeroepen van het Noodplan Gas. Dat is nodig omdat de gasvoorziening verstoord is, zei Habeck.

Het Noodplan Gas bestaat uit drie fases. Het plan legt vast welke maatregelen kunnen worden genomen in een bepaalde fase. De eerste 'waarschuwings'-fase geldt al sinds maart. Nu is de alarmfase uitgeroepen en daarna kan nog de acute noodsituatie, de Notfallfase, worden uitgeroepen. In die laatste fase werkt de gasmarkt niet meer en verdeelt de Bundesnetzagentur het beschikbare gas, dat dan daarheen gaat waar dat het dringendst nodig is.

Huishoudens en voorzieningen zoals ziekenhuizen hebben de hoogste prioriteit en zullen dus niet snel zonder gas komen te zitten. Wel roept de regering op zoveel mogelijk energie en gas te besparen.

In de alarmfase kan netbeheerder Bundesnetzagentur een clausule in werking stellen waardoor energiebedrijven prijsstijgingen direct kunnen doorberekenen aan bedrijven en consumenten, ook al hebben die vaste contracten. Dat doet de Bundesnetzagentur nog niet, melden persbureaus DPA en Reuters. 

Het uitroepen van de alarmfase is nodig om de kolencentrales die nu slechts als reserve beschikbaar zijn, weer volop in bedrijf te mogen nemen. De wetgeving daarvoor is nog maar net uitgewerkt en moet op 8 juli nog door de Bondsraad worden goedgekeurd. Lees meer bij Tagesschau

Maandag werd al bekend dat het Duitse ministerie werkt aan regelingen die ervoor moeten zorgen dat er minder gas wordt verbruikt en de reserves kunnen worden gevuld voor de winter. Lees meer hierover op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger