Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse gasmarkt belandt mogelijk in alarmfase

Kort nieuws - 22 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse media berichten woensdag dat mogelijk al in de komende dagen de alarmfase van het Duitse Noodplan Gas wordt uitgeroepen. Dat zou betekenen dat de prijzen, ook voor consumenten, sterk kunnen stijgen en vaste contracten kunnen worden opengebroken.

De toon van de Duitse regering en ook van de verantwoordelijke instantie Bundesnetzagentur wordt met de dag alarmerender.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) zei gisteren dat het verminderd leveren van gas door Rusland een economische aanval op Duitsland is. Poetin wil angsten aanwakkeren, bijvoorbeeld voor armoede, zei Habeck. De economische schade kan nog groter zijn dan door de coronapandemie, waarschuwde de minister. Het voortbestaan van bedrijven staat volgens hem op het spel. 

De baas van de Bundesnetzagentur waarschuwde dat het uitroepen van de alarmfase heftige reacties in de markt kan veroorzaken. Het Noodplan Gas bestaat uit drie fases. Het plan legt vast welke maatregelen kunnen worden genomen in een bepaalde fase. De eerste 'waarschuwings'-fase geldt al sinds maart. Nu nadert dus volgens de berichten de alarmfase en daarna kan nog de acute noodsituatie, de Notfallfase, worden uitgeroepen. In die fase werkt de gasmarkt niet meer en verdeelt de Bundesnetzagentur het beschikbare gas, dat dan daarheen gaat waar dat het dringendst nodig is.

Maandag werd al bekend dat het ministerie werkt aan regelingen die ervoor moeten zorgen dat er minder gas wordt verbruikt en de reserves kunnen worden gevuld voor de winter. Lees meer hierover op Duitslandweb

Ook minister van Financiën Lindner (FDP) waarschuwde woensdag dat er een jarenlange recessie dreigt. Hij wil ook dat wordt bekeken of de drie kerncentrales die dit jaar worden uitgeschakeld, niet toch in werking kunnen blijven. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger