Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse gasmarkt belandt mogelijk in alarmfase

Kort nieuws - 22 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse media berichten woensdag dat mogelijk al in de komende dagen de alarmfase van het Duitse Noodplan Gas wordt uitgeroepen. Dat zou betekenen dat de prijzen, ook voor consumenten, sterk kunnen stijgen en vaste contracten kunnen worden opengebroken.

De toon van de Duitse regering en ook van de verantwoordelijke instantie Bundesnetzagentur wordt met de dag alarmerender.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) zei gisteren dat het verminderd leveren van gas door Rusland een economische aanval op Duitsland is. Poetin wil angsten aanwakkeren, bijvoorbeeld voor armoede, zei Habeck. De economische schade kan nog groter zijn dan door de coronapandemie, waarschuwde de minister. Het voortbestaan van bedrijven staat volgens hem op het spel. 

De baas van de Bundesnetzagentur waarschuwde dat het uitroepen van de alarmfase heftige reacties in de markt kan veroorzaken. Het Noodplan Gas bestaat uit drie fases. Het plan legt vast welke maatregelen kunnen worden genomen in een bepaalde fase. De eerste 'waarschuwings'-fase geldt al sinds maart. Nu nadert dus volgens de berichten de alarmfase en daarna kan nog de acute noodsituatie, de Notfallfase, worden uitgeroepen. In die fase werkt de gasmarkt niet meer en verdeelt de Bundesnetzagentur het beschikbare gas, dat dan daarheen gaat waar dat het dringendst nodig is.

Maandag werd al bekend dat het ministerie werkt aan regelingen die ervoor moeten zorgen dat er minder gas wordt verbruikt en de reserves kunnen worden gevuld voor de winter. Lees meer hierover op Duitslandweb

Ook minister van Financiën Lindner (FDP) waarschuwde woensdag dat er een jarenlange recessie dreigt. Hij wil ook dat wordt bekeken of de drie kerncentrales die dit jaar worden uitgeschakeld, niet toch in werking kunnen blijven. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger