Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse gasmarkt belandt mogelijk in alarmfase

Kort nieuws - 22 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse media berichten woensdag dat mogelijk al in de komende dagen de alarmfase van het Duitse Noodplan Gas wordt uitgeroepen. Dat zou betekenen dat de prijzen, ook voor consumenten, sterk kunnen stijgen en vaste contracten kunnen worden opengebroken.

De toon van de Duitse regering en ook van de verantwoordelijke instantie Bundesnetzagentur wordt met de dag alarmerender.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) zei gisteren dat het verminderd leveren van gas door Rusland een economische aanval op Duitsland is. Poetin wil angsten aanwakkeren, bijvoorbeeld voor armoede, zei Habeck. De economische schade kan nog groter zijn dan door de coronapandemie, waarschuwde de minister. Het voortbestaan van bedrijven staat volgens hem op het spel. 

De baas van de Bundesnetzagentur waarschuwde dat het uitroepen van de alarmfase heftige reacties in de markt kan veroorzaken. Het Noodplan Gas bestaat uit drie fases. Het plan legt vast welke maatregelen kunnen worden genomen in een bepaalde fase. De eerste 'waarschuwings'-fase geldt al sinds maart. Nu nadert dus volgens de berichten de alarmfase en daarna kan nog de acute noodsituatie, de Notfallfase, worden uitgeroepen. In die fase werkt de gasmarkt niet meer en verdeelt de Bundesnetzagentur het beschikbare gas, dat dan daarheen gaat waar dat het dringendst nodig is.

Maandag werd al bekend dat het ministerie werkt aan regelingen die ervoor moeten zorgen dat er minder gas wordt verbruikt en de reserves kunnen worden gevuld voor de winter. Lees meer hierover op Duitslandweb

Ook minister van Financiën Lindner (FDP) waarschuwde woensdag dat er een jarenlange recessie dreigt. Hij wil ook dat wordt bekeken of de drie kerncentrales die dit jaar worden uitgeschakeld, niet toch in werking kunnen blijven. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

In de discussie over het openhouden van de laatste Duitse kerncentrales kreeg een nieuw begrip een hoofdrol: Streckbetrieb.


Lees meer

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger