Duitse gasmarkt belandt mogelijk in alarmfase
Kort nieuws - 22 juni 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitse media berichten woensdag dat mogelijk al in de komende dagen de alarmfase van het Duitse Noodplan Gas wordt uitgeroepen. Dat zou betekenen dat de prijzen, ook voor consumenten, sterk kunnen stijgen en vaste contracten kunnen worden opengebroken.
De toon van de Duitse regering en ook van de verantwoordelijke instantie Bundesnetzagentur wordt met de dag alarmerender.
Minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) zei gisteren dat het verminderd leveren van gas door Rusland een economische aanval op Duitsland is. Poetin wil angsten aanwakkeren, bijvoorbeeld voor armoede, zei Habeck. De economische schade kan nog groter zijn dan door de coronapandemie, waarschuwde de minister. Het voortbestaan van bedrijven staat volgens hem op het spel.
De baas van de Bundesnetzagentur waarschuwde dat het uitroepen van de alarmfase heftige reacties in de markt kan veroorzaken. Het Noodplan Gas bestaat uit drie fases. Het plan legt vast welke maatregelen kunnen worden genomen in een bepaalde fase. De eerste 'waarschuwings'-fase geldt al sinds maart. Nu nadert dus volgens de berichten de alarmfase en daarna kan nog de acute noodsituatie, de Notfallfase, worden uitgeroepen. In die fase werkt de gasmarkt niet meer en verdeelt de Bundesnetzagentur het beschikbare gas, dat dan daarheen gaat waar dat het dringendst nodig is.
Maandag werd al bekend dat het ministerie werkt aan regelingen die ervoor moeten zorgen dat er minder gas wordt verbruikt en de reserves kunnen worden gevuld voor de winter. Lees meer hierover op Duitslandweb
Ook minister van Financiën Lindner (FDP) waarschuwde woensdag dat er een jarenlange recessie dreigt. Hij wil ook dat wordt bekeken of de drie kerncentrales die dit jaar worden uitgeschakeld, niet toch in werking kunnen blijven. Lees meer bij Tagesspiegel
Lees meer over 'Energie':
Drieluik Duitse energietransitie
Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.
Duitsland wil nog niet zonder bruinkool
In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?
'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen
Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?
Reacties
Geen reacties aanwezig