Duitslandweb logo Duitslandweb

Gas-noodplan: Bij gastekort gaan Duitse zwembaden dicht

Kort nieuws - 18 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij een acute gascrisis in Duitsland gaat in de vrijetijdssector en bij de industriële grootverbruikers als eerste de gaskraan dicht. De woning blijft warm, het zwembad gaat dicht, is een van de uitgangspunten, stelt de baas van de Bundesnetzagentur, de instantie die verantwoordelijk is voor de energienetwerken in Duitsland. De criteria zijn uitgewerkt omdat het 'Noodplan Gas' een aantal weken geleden in werking is gesteld.

De directeur van de Bundesnetzagentur heeft in de Frankfurter Allgemeine Zeitung een toelichting gegeven op de criteria volgens welke het gas bij schaarste wordt verdeeld. Huishoudens en allerlei publieke diensten genieten speciale bescherming. Ook bedrijven die minder dan 1,5 miljoen kilowattuur per jaar verbruiken hebben niets te vrezen.

Voor de industrie heeft de instantie zes criteria opgesteld. Als een fabriek belangrijk is voor de algemene verzorging, bijvoorbeeld met medicijnen of levensmiddelen, of als een fabriek processen heeft die niet kunnen worden stilgelegd zonder dat er schade ontstaat, zal die fabriek prioriteit krijgen bij de gaslevering. Bedrijven zoals zwembaden of saunacomplexen die niet van groot economisch belang zijn, worden als eerste afgesloten. Deze maatregelen zijn pas nodig als de hoogste alarmfase van het 'Noodplan Gas' is uitgeroepen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger