Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse bedrijven wapenen zich voor dreigend gastekort

Kort nieuws - 18 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse industrie en andere bedrijfstakken bereiden zich voor op een dreigend gastekort. Op dit moment is gaspijplijn Nord Stream 1 voor onderhoud dicht, de vrees is dat Rusland de gaskraan gesloten houdt. 

Duitsland is behoorlijk afhankelijk van Russisch gas. Rusland levert sinds juni nog slechts 40 procent van de normale hoeveelheid aan Duitsland. Als Rusland na het geplande onderhoud van deze week besluit de gaskraan vrijdag niet meer open te draaien, wordt het voor Duitsland heel lastig om de gasvoorraden op tijd aan te vullen voor komende winter. Het land heeft daarom ook al een Noodplan Gas in werking gesteld.

Het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) waarschuwt voor een flinke daling van de productie als gevolg van een mogelijk gastekort. Politiek en bedrijfsleven moeten er alles aan doen om gas te sparen en de voorraden voor de winter op peil te brengen, aldus de voorzitter van de BDI. "In deze gespannen situatie telt elke gewonnen dag en elke bespaarde kubieke meter gas."

Ook in andere branches zijn de zorgen groot. Als de prijzen zo hoog blijven als ze nu zijn of als er leveringsproblemen ontstaan, dreigen arbeidsplaatsen of zelfs hele bedrijven verloren te gaan, aldus een woordvoerder van de Kamer van Koophandel in Noordrijn-Westfalen. Vooral de aluminiumbranche voorziet problemen. Die is voor de productie aangewezen op gas, veel bedrijven vrezen te moeten sluiten als de gastoevoer verder daalt. 

Veel ondernemingen, zoals bijvoorbeeld chemisch concern BASF, bereiden noodscenario's voor. Ze proberen nog sneller dan al gepland onafhankelijker te worden van fossiele brandstoffen als gas. Of ze grijpen terug op olie en kolen, zoals Henkel. Ook de auto-industrie zoekt naar mogelijkheden minder gas te gebruiken.

Voor veel van de besparende maatregelen hebben de concerns toestemming nodig van de Bundesnetzagentur, die verantwoordelijk is voor de energienetwerken in Duitsland. Maar die werkt veel te langzaam en is niet transparant, vinden de bedrijven. Ze roepen de overheid op daar snel verandering in te brengen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger