Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse bedrijven wapenen zich voor dreigend gastekort

Kort nieuws - 18 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse industrie en andere bedrijfstakken bereiden zich voor op een dreigend gastekort. Op dit moment is gaspijplijn Nord Stream 1 voor onderhoud dicht, de vrees is dat Rusland de gaskraan gesloten houdt. 

Duitsland is behoorlijk afhankelijk van Russisch gas. Rusland levert sinds juni nog slechts 40 procent van de normale hoeveelheid aan Duitsland. Als Rusland na het geplande onderhoud van deze week besluit de gaskraan vrijdag niet meer open te draaien, wordt het voor Duitsland heel lastig om de gasvoorraden op tijd aan te vullen voor komende winter. Het land heeft daarom ook al een Noodplan Gas in werking gesteld.

Het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) waarschuwt voor een flinke daling van de productie als gevolg van een mogelijk gastekort. Politiek en bedrijfsleven moeten er alles aan doen om gas te sparen en de voorraden voor de winter op peil te brengen, aldus de voorzitter van de BDI. "In deze gespannen situatie telt elke gewonnen dag en elke bespaarde kubieke meter gas."

Ook in andere branches zijn de zorgen groot. Als de prijzen zo hoog blijven als ze nu zijn of als er leveringsproblemen ontstaan, dreigen arbeidsplaatsen of zelfs hele bedrijven verloren te gaan, aldus een woordvoerder van de Kamer van Koophandel in Noordrijn-Westfalen. Vooral de aluminiumbranche voorziet problemen. Die is voor de productie aangewezen op gas, veel bedrijven vrezen te moeten sluiten als de gastoevoer verder daalt. 

Veel ondernemingen, zoals bijvoorbeeld chemisch concern BASF, bereiden noodscenario's voor. Ze proberen nog sneller dan al gepland onafhankelijker te worden van fossiele brandstoffen als gas. Of ze grijpen terug op olie en kolen, zoals Henkel. Ook de auto-industrie zoekt naar mogelijkheden minder gas te gebruiken.

Voor veel van de besparende maatregelen hebben de concerns toestemming nodig van de Bundesnetzagentur, die verantwoordelijk is voor de energienetwerken in Duitsland. Maar die werkt veel te langzaam en is niet transparant, vinden de bedrijven. Ze roepen de overheid op daar snel verandering in te brengen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Duitse scenario's rondom Russische gastoevoer

Rusland levert na een onderhoudsstop weer gas door Nord Stream 1. Maar Duitsland houdt er rekening mee dat dit niet zo blijft.


Lees meer

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Factsheet: Energie in Duitsland

Een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.


Lees meer

Duits energiedilemma

Duits energiedilemma

De Duitse energietransitie gaat pijn doen in de portemonnee, stelt Carsten Brzeski vast. 'Daar kan de regering maar beter eerlijk over zijn.'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger