Duitsland neemt nood-maatregelen tegen gastekort
Kort nieuws - 20 juni 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe minister voor Economische Zaken en Klimaat, Robert Habeck, bereidt nieuwe maatregelen voor om een gastekort in de winter te voorkomen. Dat blijkt uit een intern stuk van zijn ministerie waarover Duitse media beschikken.
Habeck (Groenen) wil zorgen dat de industrie minder gas verbruikt deze zomer zodat er meer gas kan worden opgeslagen. Ook wil hij dat minder gas wordt gebruikt voor energie-opwekking. Gascentrales moeten minder worden ingezet en kolencentrales juist weer meer. Ook reeds stilgelegde kolencentrales wil Habeck weer opstarten. De Groenen zijn juist de grote voorvechters van het sluiten van de Duitse kolencentrales.
Om te zorgen dat de industrie minder gas verbruikt, wil Habeck nog deze zomer een regeling treffen waarbij fabrieken die kans zien gas te besparen, een vergoeding krijgen als dat gas naar de reserves kan, via een zogenoemde gasveiling. De inkopers van gas die de gasreserves moeten vullen, kunnen extra leningen van de overheid krijgen zodat ze genoeg geld hebben om extra in te kopen.
De maatregelen zijn nodig omdat Duitsland nog maar 40 procent van de normale hoeveelheid gas uit Rusland krijgt, via Nord Stream 1. Duitsland houdt er rekening mee dat Rusland de kraan helemaal dicht draait. Habeck noemt de situatie ernstig en zei zondag in het ZDF heute journal dat het 'een soort armpje drukken is, waarbij Poetin voorlopig de langste arm heeft'. Ook burgers roept hij op waar mogelijk gas en energie te besparen. Lees meer bij Tagesschau
"Es ist so, dass es eine Art Armdrücken ist, wobei Putin erst einmal den längeren Arm hatte. Aber das heißt nicht, dass wir nicht durch Kraftanstrengung den stärkeren Arm bekommen können.", sagt #Bundeswirtschaftsminister Robert #Habeck im heute journal#Gasversorgung pic.twitter.com/S7eJPVZNFU
— ZDF heute journal (@heutejournal) June 19, 2022
Lees meer:
Drieluik Duitse energietransitie
Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.
Duitsland wil nog niet zonder bruinkool
In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?
'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen
Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?
Reacties
Geen reacties aanwezig