Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland neemt nood-maatregelen tegen gastekort

Kort nieuws - 20 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De minister voor Economische Zaken en Klimaat, Robert Habeck, bereidt nieuwe maatregelen voor om een gastekort in de winter te voorkomen. Dat blijkt uit een intern stuk van zijn ministerie waarover Duitse media beschikken.

Habeck (Groenen) wil zorgen dat de industrie minder gas verbruikt deze zomer zodat er meer gas kan worden opgeslagen. Ook wil hij dat minder gas wordt gebruikt voor energie-opwekking. Gascentrales moeten minder worden ingezet en kolencentrales juist weer meer. Ook reeds stilgelegde kolencentrales wil Habeck weer opstarten. De Groenen zijn juist de grote voorvechters van het sluiten van de Duitse kolencentrales.

Om te zorgen dat de industrie minder gas verbruikt, wil Habeck nog deze zomer een regeling treffen waarbij fabrieken die kans zien gas te besparen, een vergoeding krijgen als dat gas naar de reserves kan, via een zogenoemde gasveiling. De inkopers van gas die de gasreserves moeten vullen, kunnen extra leningen van de overheid krijgen zodat ze genoeg geld hebben om extra in te kopen.

De maatregelen zijn nodig omdat Duitsland nog maar 40 procent van de normale hoeveelheid gas uit Rusland krijgt, via Nord Stream 1. Duitsland houdt er rekening mee dat Rusland de kraan helemaal dicht draait. Habeck noemt de situatie ernstig en zei zondag in het ZDF heute journal dat het 'een soort armpje drukken is, waarbij Poetin voorlopig de langste arm heeft'. Ook burgers roept hij op waar mogelijk gas en energie te besparen. Lees meer bij Tagesschau

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger