Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland neemt nood-maatregelen tegen gastekort

Kort nieuws - 20 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De minister voor Economische Zaken en Klimaat, Robert Habeck, bereidt nieuwe maatregelen voor om een gastekort in de winter te voorkomen. Dat blijkt uit een intern stuk van zijn ministerie waarover Duitse media beschikken.

Habeck (Groenen) wil zorgen dat de industrie minder gas verbruikt deze zomer zodat er meer gas kan worden opgeslagen. Ook wil hij dat minder gas wordt gebruikt voor energie-opwekking. Gascentrales moeten minder worden ingezet en kolencentrales juist weer meer. Ook reeds stilgelegde kolencentrales wil Habeck weer opstarten. De Groenen zijn juist de grote voorvechters van het sluiten van de Duitse kolencentrales.

Om te zorgen dat de industrie minder gas verbruikt, wil Habeck nog deze zomer een regeling treffen waarbij fabrieken die kans zien gas te besparen, een vergoeding krijgen als dat gas naar de reserves kan, via een zogenoemde gasveiling. De inkopers van gas die de gasreserves moeten vullen, kunnen extra leningen van de overheid krijgen zodat ze genoeg geld hebben om extra in te kopen.

De maatregelen zijn nodig omdat Duitsland nog maar 40 procent van de normale hoeveelheid gas uit Rusland krijgt, via Nord Stream 1. Duitsland houdt er rekening mee dat Rusland de kraan helemaal dicht draait. Habeck noemt de situatie ernstig en zei zondag in het ZDF heute journal dat het 'een soort armpje drukken is, waarbij Poetin voorlopig de langste arm heeft'. Ook burgers roept hij op waar mogelijk gas en energie te besparen. Lees meer bij Tagesschau

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger