Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU is om: Steinmeier nieuwe kandidaat voor bondspresidentschap

Kort nieuws - 14 november 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) is de nieuwe regeringskandidaat voor het bondspresidentschap. De CDU stemt alsnog in met het voorstel van de SPD om Steinmeier voor te dragen als opvolger van president Gauck. Eerder konden de regeringspartijen CDU/CSU en SPD het niet eens worden over een gezamenlijke kandidaat. Toen SPD-voorzitter Gabriel Steinmeier naar voren schoof, wilden CDU en CSU daar in eerste instantie niet in mee gaan en alsnog een eigen kandidaat voorstellen. De afgelopen weken leek topoverleg tussen de partijen niets op te leveren, maar vanmorgen kwam verrassend groen licht van de christendemocraten. De pragmaticus Steinmeier (60) is een van de populairste politici van Duitsland. Oppositiepartij Die Grünen overweegt Steinmeiers kandidatuur nu ook te steunen. Alleen Die Linke heeft al aangegeven niet voor hem te willen stemmen, omdat hij "een van de architecten van de Agenda 2010" is, het economische hervormimngsprogramma van kanselier Schröder (SPD). De nieuwe president wordt op 12 februari gekozen door de Bundesversammlung, een speciale vergadering die bestaat uit alle Bondsdagleden en evenveel afgevaardigden uit de deelstaten, samen rond 1200 personen. De huidge president Gauck (76) gaf eerder dit jaar aan niet voor een nieuwe termijn beschikbaar te zijn. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger