Ullrich wil de Tour nog een keer winnen
Nieuws

Achtergrond - 25 juli 2005

(25 juli 2005) Ook dit jaar is het de Duitse wielrenner Jan Ullrich niet gelukt de Tour de France te winnen. Het was de laatste keer dat hij Lance Armstrong had kunnen verslaan, die er na zeven Tour-zeges mee ophoudt. Hij eindigde zaterdag op de derde plaats in het eindklassement van de Tour de France. "Maar ik heb laten zien dat ik altijd nog het podium kan halen, en dat maakt me echt gelukkig", aldus Ullrich.

Jan Ullrich had graag willen winnen. In 2000, 2001 en 2003 werd hij tweede achter de onverslaanbare Texaan, vorig jaar werd hij vierde. In 1997 had hij vanuit het niets als eerste Duitser de Tour de France gewonnen. Sindsdien is hem dat niet meer gelukt. Na een periode van teveel drank, eten, vrouwen, snelle auto's en dopingverwijten vierde hij in 2003 zijn come-back. Tijdens de Ronde van Frankrijk van dit jaar kwam Ullrich twee keer ten val en had veel last van de pijn: "Ik wens geen enkele tegenstander zulke pijn, dat was pure kwelling."

De laatste etappe, de zogenoemde Tour d'Honneur, reden Ullrich en Armstrong een gedeelte al pratend gezamenlijk op. De einduitslag - Armstrong eerste, de Italiaan Ivan Basso tweede en Ullrich derde - stond toen al vast. Ullrich was er een dag eerder veel aan gelegen om de tweede individuele tijdrit, zijn specialiteit, te winnen. De eerste tijdrit van de Tour legde hij het af tegen Armstrong, die hem vernedered inhaalde. Maar ook zaterdag kwam hij 23 seconden tekort op de Texaan. Hoewel de T-Mobile sterfietser daardoor geen enkele etappe won,  toonde hij zich zeer tevreden met zijn achtste optreden tijdens een Tour-de-France. "Dit jaar heb ik eens te meer gemerkt dat gezondheid en geluk belangrijker zijn dan een overwinning. Ik had bij de keren dat ik viel enorm veel geluk."

Ullrich prees Armstrong na afloop van de Tour: "Chapeau. Je moet toegeven dat niemand bij hem in de buurt kon komen - ook ik niet." Zelf wil hij de komende jaren blijven meedoen aan de Tour de France. "Ik rijd net zo lang door tot ik de Tour nog een keer win", aldus de Oost-Duitse wielrenner.

Armstrong ziet overigens de Italiaan Basso als zijn opvolger: "Ivan heeft laten zien dat hij een geweldige klimmer is. Misschien is hij de toekomst van deze koers." Voor Ullrich, in wie hij ook nog aktijd een potentiële Tourwinnaar ziet, had hij nog een tip: "In de eerste helft van de Tour kan hij zich nog verbeteren. Daarvoor moet hij één of anderhalve kilo afvallen en zich iets beter voorbereiden."

FAZ.NET
„Ich fahre, bis ich die Tour gewonnen habe”

Süddeutsche Zeitung
Versprechen auf die Zukunft

Der Spiegel
Armstrongs siebter Streich
"Jan kann die Tour noch dreimal gewinnen"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger