Lafontaine wil links blok
Nieuws

Achtergrond - 25 mei 2005

(25 mei 2005) Oskar Lafontaine heeft aangekondigd bij de Bondsdagverkiezingen van september te willen aantreden als kandidaat voor een nieuw links blok van de nieuwe partij WASG en de PDS. Daarmee heeft de voormalige voorzitter van de SPD, die altijd zeer populair was bij de linker vleugel van de partij, na 39 jaar afscheid genomen als lid van de SPD. Of het linkse blok er daadwerkelijk komt, blijft evenwel de vraag.

De partij Wahlalternative für Arbeit und soziale Gerechtigkeit (Stemalternatief voor werk en sociale gerechtigheid, WASG) is vorig jaar opgericht door vakbondsleden en vroegere SPD-leden uit onvrede met de in hun ogen te rechtse koers van de rood-groene regering. Bij de afgelopen verkiezingen in Noordrijn-Westfalen heeft ze 2,2 procent van de stemmen behaald, te weinig voor een zetel in het deelstaatparlement.

Lafontaine roept de WASG nu op om voor de komende Bondsdagverkiezingen een blok te vormen met de PDS, opvolger van de communistische SED, naar model van de Italiaanse Olijf-coalitie van kleine linkse partijen. Een bond van beide partijen zou met Lafontaine aan het hoofd een serieus alternatief kunnen vormen ter linkerzijde van de SPD.

De partijen zullen om een unie te kunnen vormen, of om te versmelten tot één grote linkse partij, een gemeenschappelijk programma moeten ontwerpen. De vroegere PDS-voorzitter Gregor Gysi denkt echter niet dat daar nog tijd voor is: “Schröder heeft een streep door die rekening getrokken. Een nieuwe partij oprichten is op zo korte termijn niet meer haalbaar”, zo verklaarde hij tegenover de Berliner Zeitung.

Dat betekent niet dat het plan een vroege dood sterft. “Los hiervan zal de vraag of we samengaan een rol gaan spelen ná de verkiezingen”, aldus Gysi. De partijen blijft voor de komende verkiezingen slechts één mogelijkheid tot samenwerking. Leden van de ene partij zouden zich verkiesbaar moeten stellen op de lijst van de andere partij. Lijstverbindingen tussen partijen staat het Duitse kiesrecht namelijk niet toe. Gysi heeft de leden van de WASG en Oskar Lafontaine al aangespoord zich kandidaat te stellen voor de PDS. “Nu is het afwachten of Lafontaine en anderen de sprong wagen”, zo sprak hij zijn hoop uit.

Oskar Lafontaine trad toe tot de SPD in 1966. Van 1985 tot 1998 was hij minister-president van Saarland, waarna hij minister van Financiën werd in het eerste kabinet-Schröder. Die functie legde hij, samen met het partijvoorzitterschap dat hij sinds 1995 voerde, op 11 maart 1999 neer. De uitgesproken linkse Lafontaine kon zich niet verenigen met de gematigdere plannen van bondskanselier Schröder.

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

Die Welt
Linksbündnis läuft die Zeit davon

Spiegel Online
Gysi gibt Linksbündnis keine Chance

FAZ.NET
"Fusion der Linksparteien unrealistisch"

Berliner Zeitung
Lafontaine macht rüber

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger