Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondspresident Gauck houdt afscheidstoespraak

Kort nieuws - 18 januari 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondspresident Joachim Gauck heeft woensdagmorgen in Schloss Bellevue zijn afscheidstoespraak gehouden, een maand voor zijn daadwerkelijke vertrek. Hij ging uitgebreid in op de dilemma's van de democratie in de huidige tijd. Duitsland moet een weerbare democratie zijn, benadrukte hij meermaals. De democratie moet verdedigd worden, juist in tijden waarin onze waarden zo onder druk staan. "Demokratie Erziehung is meer nodig dan ooit", aldus Gauck. De politieke elite waarschuwde hij onwelgevallige meningen niet weg te zetten als populisme en daarmee buiten te sluiten. Tegelijk moet de democratie de moed opbrengen voor intolerantie tegen degenen die de democratie omver willen werpen. Ook het buitenlandse beleid nam Gauck onder de loep. Hij vindt dat Duitsland meer moet bijdragen aan de NAVO en de VN. En hij vindt dat Duitsland nu weer met meer zelfvertrouwen mag opereren, na de terughoudendheid die voortvloeide uit de oorlogsschuld. Lees de hele toespraak bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger