Arbeidsbureau geeft werklozen op
Nieuws

Achtergrond - 23 februari 2005

(23 februari 2005) De Bundesagentur für Arbeit (BA), het Duitse arbeidsbureau, wil oudere Oost-Duitse werklozen niet meer bemiddelen. Volgens BA-chef Frank-Jürgen Weise is het onmogelijk langdurig werklozen uit Oost-Duitsland die ouder zijn dan 55 jaar aan werk te helpen.

“In de nieuwe deelstaten kunnen we veel mensen in de huidige economische situatie helaas nauwelijks iets aanbieden”, aldus Weise in dagblad Financial Times Deutschland. Hiermee doelt hij met name op mensen die ouder zijn dan 55 jaar en over verouderde of geringe kwalificaties beschikken. Voor hen moet een “overgang gevonden worden, die begrensd is voor een bepaalde tijd”. Volgens de BA-chef moeten mensen zonder kans op werk door de samenleving geholpen worden. “Dat is niet alleen de taak van de BA.”

Volgens de Financial Times Deutschland overweegt regeringspartij SPD oudere langdurig werklozen, die gelden als onbemiddelbaar, een basisuitkering te geven - het zogenaamde Bürgergeld - waarmee hun sollicitatieplicht zou komen te vervallen. Daarnaast wil de partij hen vrijwilligerswerk laten doen. Daardoor zouden ze officieel niet meer gelden als werkloos en op die manier buiten de werkloosheidsstatistieken vallen.

In Oost-Duitsland leven momenteel 181 duizend werklozen ouder dan 55 jaar. Duitsland als geheel telde in januari 5,04 miljoen werklozen.

Financial Times Deutschland
Exklusiv: Arbeitsagentur kapituliert in Ostdeutschland

Der Spiegel
Bundesagentur will ältere Ostdeutsche nicht mehr betreuen

Süddeutsche Zeitung
Weise will ältere Arbeitslose im Osten nicht mehr betreuen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger