Duitslandweb logo Duitslandweb

Nabestaanden aanslag Berlijn beklagen zich bij president Gauck

Kort nieuws - 21 februari 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondspresident Gauck heeft vrijdag 50 familieleden en nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn ontvangen in het presidentieel paleis Schloss Bellevue. Ook minister van Binnenlandse Zaken De Maizière was aanwezig bij de vier uur durende bijeenkomst. Bij de aanslag op 19 december op de Breitscheidplatz kwamen 12 mensen om het leven. Vijftig mensen raakten gewond, van wie er 11 nog steeds in het ziekenhuis liggen. De betrokkenen vertelden na afloop van de ontmoeting aan de pers dat de president en de minister zijn geschrokken van hun relaas over de weinig piëteitsvolle behandeling door de Berlijnse autoriteiten. Zo heeft burgemeester Michael Müller deze week pas de condoleancebrieven verstuurd aan de nabestaanden en familieleden. De eerste post die de nabestaanden ontvingen, drie dagen na de aanslag, was een rekening van het gerechtelijk laboratorium voor de obductie, met de sommering snel te betalen omdat anders een incassobureau wordt ingeschakeld. Drie weken later ontvingen ze een excuusbrief hiervoor.  Ook vertelden enkele betrokkenen dat ze dagenlang de ziekenhuizen zijn afgestruind op zoek naar hun vermiste naaste. De recherche had gesommeerd geen informatie te verstrekken. Bij de rouwdienst in de Gedächtniskirche was een nabestaande tegengehouden door de beveiliging, omdat er hoogwaardigheidsbekleders binnen waren. De Maizière zegde toe dat hij zal zorgen dat in de toekomst de communicatie beter verloopt. Lees meer bij Tagesspiegel (vandaag, brief van Müller) en het artikel van zondag in Der Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Bevrijder/bezetter

Bevrijder/bezetter

Oude Sovjet-monumenten groeien door de oorlog in Oekraïne uit tot omstreden locaties, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

De oorlog in Oekraïne werkt door in de gemeenschap van Berlijners met Russische wortels. Een bezoek aan Lichtenberg.


Lees meer

De cultuurbewaker

De cultuurbewaker

Onze columnist Merlijn Schoonenboom wordt afgesnauwd als hij met zijn kinderen een kinderconcert bezoekt. Dat is typisch Berlijns, schrijft hij.


Lees meer

Podcast Achtung! Wereldstad Berlijn

Podcast Achtung! Wereldstad Berlijn

Historicus en Berlijn-kenner Krijn Thijs vertelt over de geschiedenis van Berlijn en de tentoonstelling 'Berlin Global'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger