Discussie over integratie in Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 22 november 2004

(22 november 2004) In Duitsland wordt heftig gediscussieerd over de multiculturele samenleving en integratieproblemen van Duitse allochtonen. Kanselier Schröder liet in Berlijn weten dat vrouwen die in dienst zijn van de staat, zoals leraressen, wat hem betreft geen hoofddoek mogen dragen. Tijdens het CSU-partijcongres in München riep partijleider Stoiber op, de “christelijke waarden van ons land” te verdedigen. Ondertussen demonstreerden in Keulen ruim twintigduizend moslims tegen terreur en islamitisch extremisme.

Bondskanselier Schröder is tegen het dragen van een hoofddoek door mensen die in dienst van de staat zijn. In de ARD-talkshow ‘Beckmann’, die vanavond zal worden uitgezonden, zegt hij: “Als een jonge vrouw in de samenleving een hoofddoek draagt, vind ik dat tolerabel. Als ze dat als werknemer in dienst van de staat doet, zou ik zeggen: nee, dan verwachten we een andere manier van kleden.” In Duitsland bepalen de deelstaten of religieuze symbolen in overheidsdienst toelaatbaar zijn.  Schröder waarschuwt in de uitzending vanavond ook voor het ontstaan van parallelle samenlevingen in Duitsland door gebrek aan integratie. “Wie hier leeft en wil integreren, moet zich aan de wettelijke regels houden en onze taal leren.”

Tijdens een partijcongres in München afgelopen weekend stelde CSU-voorzitter Edmund Stoiber voor, allochtonen die niet goed geïntegreerd zijn, te korten op hun uitkering. Ook riep hij er toe op, de christelijke en Duitse waarden te verdedigen. “Een modern, zelfbewust patriottisme is nodig voor de toekomst van ons land”, aldus Stoiber. “Ons land wordt al vijftienhonderd jaar gevormd door het christendom en niet door de islam.” Brandenburgs minister voor Binnenlandse Zaken, Jörg Schönbohm (CDU), vindt dat allochtonen de ‘deutsche Leitkultur’ moeten overnemen. Dit begrip leidde enkele jaren geleden tot een heftig debat, zowel over de inhoud van het begrip, want wat is dan wel Duits en wat niet, als over de vraag of je de ene cultuur überhaupt boven de andere mag stellen.

Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer zei tijdens een interview op de Duitse radio dat de discussie over integratie zakelijker moet worden gevoerd. “Het domste wat we kunnen doen, is alle moslims in de radicale hoek plaatsen”, aldus Fischer.

In Keulen demonstreerden gisteren ondertussen meer dan twintigduizend mensen, voornamelijk van Turkse afkomst, tegen terreur en islamitisch extremisme. Uit het hele land kwamen mensen naar Keulen om mee te demonstreren. De demonstratie was georganiseerd door de Turks-islamitische organisatie Ditib. Onder andere Claudia Roth (Die Grünen), Günter Beckstein (CSU) en Fritz Behrens (SPD) riepen tijdens de demonstratie op tot meer begrip en integratie.

Süddeutsche Zeitung
CSU will Ausländer zur Integration zwingen

Die Welt
"Wir sind gegen Terror"
Ohne Schleier

Der Spiegel
Schröder will keine Lehrerinnen mit Kopftuch
"Manchmal habe ich Angst vor meiner Religion"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger