Aanslag op moskee in Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 19 november 2004

(19 november 2004) Donderdagnacht is in het plaatsje Sinsheim in de zuidwestelijke Duitse deelstaat Baden-Württemberg een aanslag gepleegd op een moskee. De brandbom die tegen de voordeur werd gegooid kon snel geblust worden, waardoor geen slachtoffers zijn gevallen en de schade beperkt bleef. Duitse kranten benadrukken dat dit de eerste keer is sinds in Nederland het anti-islamitisch geweld is opgelaaid, dat ook Duitsland hiermee geconfronteerd wordt.

De brand die uitsloeg tegen de voordeur van de moskee, werd ontdekt door de vrouw van de imam. Zij kon het vuur met een emmer water blussen. Omdat de voordeur versierd was met waardevol houtsnijwerk, loopt de schade niettemin op tot rond tienduizend euro. Het ouderlijke echtpaar woont zelf in de moskee.

Wie de aanslag heeft gepleegd is nog onbekend, maar een politieke achtergrond kan volgens de politie van Baden-Württemberg niet worden uitgesloten. Zij gaat er vooralsnog uit dat de dader een enkeling was. Politiewoordvoerder Horst Haug verklaarde dat de situatie, die na de moord op Theo van Gogh in Nederland is ontstaan, op de voet is gevolgd. Er zijn volgens hem geen aanwijzingen dat de anti-islamitische stemming in de deelstaat vergelijkbaar omvangrijk is.

Veel Duitse kranten als Der Spiegel, Die Welt en de Berliner Zeitung benadrukken niettemin dat dit de eerste keer is dat een moskee slachtoffer wordt van een aanslag, sinds in Nederland de anti-islamitische stemming hoog is opgelaaid. Eerder hadden al verschillende politici, onder wie de minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD), ervoor gewaarschuwd dat die Nederlandse stemming zou kunnen overslaan op Duitsland. Steeds meer politici mengen zich ondertussen in het debat en in de Duitse kranten wordt, in navolging van Nederland, heftig gediscussieerd over hoe om te gaan met de islamitische minderheid in eigen land.

De gemeente van de Fatih-moskee in Sinsheim stond bekend als gematigd. Zij was aangesloten bij het grootste overkoepelende islamitische verband in Duitsland, Ditib, dat voor komende zondag een demonstratie heeft aangekondigd tegen geweld.

Der Spiegel
Brandanschlag auf Moschee in Deutschland

Die Welt
Anschlag auf Moschee in Sinsheim

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Brandanschlag auf Moschee in Sinsheim

Berliner Zeitung
Brandanschlag auf Moschee

Stern
Brandanschlag gegen deutsche Moschee

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger