Buchmesse in teken van Arabische wereld
Nieuws

Achtergrond - 6 oktober 2004

(6 oktober 2004) Met een oproep tot meer dialoog met de Arabische wereld opende Bondskanselier Gerhard Schröder gisteren de 56e Frankfurter Buchmesse. De Arabische wereld is dit jaar het gastland van één van de belangrijkste boekenbeurzen ter wereld.

Bijna 6.700 uitgevers uit 111 landen presenteren hun nieuwe boeken op de Buchmesse, die tot en met zondag duurt. Meer dan duizend schrijvers worden verwacht. Dit keer is er niet zoals voorgaande jaren voor gekozen één land speciale aandacht te geven, maar de hele Arabische wereld. Bondskanselier Schröder noemde die keuze een groot succes, "omdat we daardoor een kans hebben het beeld van de Arabische wereld in een nieuw omvattend licht te stellen. Waar begrip, openheid, tolerantie en ook nieuwsgierigheid heersen, daar zal het niet meer lukken een wig tussen de Arabische en de westerse wereld te drijven." Schröder sprak zich bovendien uit voor een politieke oplossing van het conflict tussen Israël en Palestina. De Arabische staten riep hij op hun contacten met Irak te gebruiken om zich daar voor de vrede in te zetten. Tenslotte citeerde hij een Arabisch spreekwoord: "Een boek is als een tuin die je in je zak draagt."

De Buchmesse zou geopend worden door de Egyptische schrijver en Nobelprijswinnaar Nagib Machfus, maar die moest om gezondheidsredenen afzeggen. Hij liet zijn redevoering voorlezen. De Arabische wereld werd bij de opening vertegenwoordigd door de secretaris-generaal van de Arabische Liga Amr Mussa.

De Buchmesse is tot en met vrijdag alleen voor professionele bezoekers geopend. In het weekend kunnen ook andere belangstellenden naar de beurs. Er wordt gerekend op 180 duizend vaklieden en honderdduizend private bezoekers. De organisatie verwacht dit jaar voor het eerst sinds 2000 geen verlies te lijden. Dit ondanks het feit dat de boekverkoop stagneert. Volgens de beurzenvereniging van de Duitse boekhandel betekent dit echter niet dat er een boekencrisis heerst. Het zou veel meer het gevolg zijn van de algemene trend dat consumenten minder geld uitgeven. Gemiddeld geven Duitsers twaalf euro per maand uit aan boeken. Dat is 0,6 procent van consumptie-uitgaven van een gemiddeld huishouden.

Süddeutsche Zeitung
Im Garten der orientalischen Lüste

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Schröder fordert Dialog mit dem Islam

Die Welt
Leichter Zuwachs von Ausstellern auf der Buchmesse

Der Spiegel
Schröder warnt vor Kulturkampf

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger